Gül: 'Makbul Vatandaş' Ayrımı Yapan Devlet, Hukuk Devleti Olamaz

TAKİP ET

Abdulhamit Gül, "Nefret Söylemi ve Nefret Suçları Sempozyumu"nun açılış töreninde konuştu.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun (TİHEK) Ankara'da düzenlediği "Nefret Söylemi ve Nefret Suçları Sempozyumu"nun açılış töreninde açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Bir insanın kılık kıyafetinden, düşüncesinden, yaşam tarzından, inancından dolayı eğitim ve çalışma hayatına yönelik nasıl ayrımcılığa tabi tutulduğu, kötü örnekleriyle hafızamızda tazedir" dedi.

"Bu kimliklerine, kültürlerine yönelik ret, inkar ve asimilasyon politikalarının da insanımızın onurunu nasıl rencide ettiğini yine hepimiz yaşadık" diyen Gül, "Ötekileştiren, ayıran, ‘makbul vatandaş’ ayrımı yapan bu tipolojiyi dayatan devlet, hukuk devleti olamaz. Hukuk devleti, herkesin devletidir; hukukun üstün olduğu, farklılıkların zenginlik olduğu bir devlettir. Hukuk devletinde şablon insan yoktur. Her insan eşittir ve biriciktir" şeklinde konuştu.

Nefret Suçlarına Yönelik TCK'da Düzenleme Yapacağız

Erdoğan'ın liderliğinde bu anlayışın geride kalması ve ayrımcılıkların, nefret yaklaşımlarının ortadan kaldırılması ve çoğulculuğun, hukukun üstünlüğünün hakim kılınması için reformlar yaptıklarını, yapmaya devam ettiklerini belirten Gül, "Hangi görüşten, inançtan, yaşam tarzından olursa olsun insanımızı haklarıyla yaşatmak, devletin en temel görevi ve vazifesidir. Meclisimizin İnsan Hakları Komisyonu başta olmak üzere, buralarda olgunlaşarak bir yasal düzenlemenin de bu yasama döneminde gelmesini hedefliyoruz. Nefret suçlarına yönelik Türk Ceza Kanunu’nda bir düzenlemeyi de yine yapmayı hedefliyoruz" dedi.

"Kararlı bir şekilde nefret suçlarıyla mücadele etme konusunda da hedeflerimizi ortaya koyduk, bunu da başaracağız" diyen Gül, "84 milyonun her bir ferdi, dili, dini, ırkı, inancı ne olursa olsun bizim için ayrı ayrı değerlidir. Her bir bireyin onurunu ve haysiyetini korumak, bizlerin temel görevleridir. Dolayısıyla aynen işkence ve kötü muamelede olduğu gibi nefret söylemlerine ve suçlarına karşı da sıfır tolerans yaklaşımını benimsiyoruz. Anayasamızın bu konudaki hükmü de yine açıktır" ifadelerini kullandı.

Gül 'Makbul Vatandaş' Ayrımı Yapan Devlet Hukuk Devleti Olamaz