Gün Sazak'ı Şehadetinin Yıl Dönümünde Rahmetle Anıyoruz

TAKİP ET

Şehit Gün Sazak'ı rahmetle anıyoruz.

Gün Sazak, Eskişehir'in Mihalıççık ilçesine bağlı Sazak köyünde doğmuş, ilk ve orta öğrenimini Eskişehir'de, yüksek öğrenimini ise ABD'de yapmıştır.

Eskişehir'de geniş arazilere sahip bir ailenin evladı olan Sazak ABD'de ziraat eğitimi almış ve yurda dönüşüyle de kendi topraklarında tarım işleri yaparak aldığı eğitim çerçevesinde zirai verimliliği artırarak bir yandan da müteahhitlik işlerine girişmiştir.

Siyasete girdikten sonra Milliyetçi Hareket Partisi genel başkan yardımcılığı görevi üstlenen Sazak, 21 Temmuz 1977'de kurulan Milliyetçi Cephe hükümetinde parlamento dışından Gümrük ve Tekel Bakanlığı'na atanmıştı. Güneş Motel'de yapılan sandalye ticaretiyle birlikte Adalet Partisi mensubu 11 milletvekili istifa ederek CHP'ye geçince hükümet düşmüş ve söz konusu 11 milletvekilinin her birine bakanlık verilmişti. Bu sandalye ticaretiyle birlikte Gün Sazak'tan boşalan Gümrük ve Tekel Bakanlığı koltuğuna Tuncay Mataracı getirildi.

Gün Sazak Gümrük ve Tekel Bakanlığı döneminde yolsuzluk ve kaçakçılığa darbe vurmuş ve bu yüzden bazı kesimlerin hedefi haline gelmişti. Sazak, bakanlık döneminde sergilediği yolsuzluk ve kaçakçılıkla mücadelesiyle fikren taban tabana zıt olduğu gazeteci Abdi İpekçi tarafından açıkça desteklenmiş, CHP İzmir Milletvekili Süleyman Genç de "Ben inceledim, cumhuriyet kurulduktan bu yana gümrüklerdeki soygunu, fikri ve felsefesi benimle yüzde yüz ters olan Gün Sazak önlemiştir" demişti.

Gün Sazak, 27 Mayıs 1980 tarihinde Marksist-Leninist Dev-Sol tarafından şehit edildi. Gün Sazak'ın şehadeti sonrasında göreve gelen Tuncay Mataracı'nın yolsuzlukları ise gazeteci Abdi İpekçi tarafından ağır bir dille eleştirilmiştir. 

Türkiye'de yolsuzlukla mücadelenin bayrağı, Gün Sazak'ı şehadetinin yıl dönümünde rahmetle anıyoruz.

gün sazak şehit yolsuzlukla mücadele