Güneş Yeni Bir Döngüye Girdi

TAKİP ET

Gökbilimcilerin tahminlerine göre Güneş'in 25. döngüsü, son 11 yıldır yaşadığımız koşullarla çok benzer seyredecek.

Gökbilimciler, artık Güneş'in resmen 25. döngüsüne girdiğini duyurdu. Güneş her 11 yılda bir, sakin ve fırtınalı geçen bir döngüsünü tamamlıyor ve yenisini başlatıyor. 

Güneş döngülerini anlamanın önemli olduğunu düşünen uzmanlar, bu döngüler sırasında meydana gelen Güneş patlamalarının Dünya'daki güç şebekesini, uyduları, GPS'i, havayollarını, roketleri ve uzaydaki astronotları etkileyebileceğini aktardı.

Uzmanların tahminlerine göre 25. döngü, son 11 yıldır yaşadığımız koşullarla çok benzer seyredecek. Bir sonraki Solar Maximum evresinin ise (Güneş’in en yüksek aktiviteye ulaştığı evre) 2025’te yaşanacağı tahmin edildiği ve bu süre zarfında Güneş patlamalarının Dünya’daki iletişimi aksatabileceği belirtildi.

Uluslararası uzmanların yer aldığı 25. Güneş Döngüsü Tahmin Paneli’nde (Solar Cycle 25 Prediction Panel) konuşan Güneş fizikçisi Lisa Upton, Salı günü düzenlenen basın toplantısında  24. döngünün son 100 yılda kaydedilen en zayıf döngü olduğunu aktarırken yeni döngünün aslında Aralık 2019’da başladığını söyledi. Güneş'in çok değişken olması sebebiyle yeni döngülerin ne zaman başladığını açıklamak 10 ay kadar alabildiği için döngüyü şimdi duyurduklarını ifade etti.

güneş döngüsü güneş 25. döngüsüne girdi gökbilimciler açıkladı Solar Cycle 25 Prediction Panel 25. Güneş Döngüsü Tahmin Paneli güneş yeni döngüye girdi nasa uzay dünya