Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Şiddet Olaylarında Can Kaybı 72'ye Çıktı: Bin 200'den Fazla Gözaltı Var

TAKİP ET

Eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın tutuklandığı Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yaşanan yağma ve şiddet olaylarında 72 insan yaşamını yitirdi bin 234 insan hayatını kaybetti.

Ulusal Müşterek Operasyon ve İstihbarat Yapısı (NATJOINTS), ülkede yaşanan yağma ve şiddet olaylarında 72 insanın hayatını kaybettiği bunun yanında olayların Kwazulu-Natal, Gauten, Northern Cape ve Mpumalanga eyaletlerine sıçradığı bildirildi.

Alışveriş merkezlerinin yağmalandığı olaylarda oluşan izdihamdan dolayı birçok insanın yaşamını yitirdiği ülkede bazı eyaletlerdeki çatışmalarda polis memurları hayatını kaybetti, bin 234 vatandaş gözaltına alındı.

Ülkedeki Osmanlı Türklerinin Hayatı Tehdit Altında 

Abdülaziz Han zamanında Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gönderilen İslam alimlerinin torunları olan Osmanlı Türkleri, ülkede yaşanan şiddet olaylarında ırkçı saldırılarla karşı karşıya kaldı.

Müslüman bölgelerin saldırıya daha açık ve çok daha az güvenli olduğu belirtilirken Türklerin can güvenliğinin bulunmadığı belirtildi.

Sonrasında istikrarın yok olduğu ülkede can güvenliği kalmamış durumda, bilhassa bir asır öncesinde ülkeye yerleşen Müslüman Osmanlı Türkleri için. Konu hakkında Tamga Türk'ten Muhammed Âkif'e konuşan Cape Town Üniversitesi'nden tarih araştırmacısı Halim Gençoğlu ülkedeki Türkler için genel olarak sorunların hep olduğunu ancak Zuma'nın tutuklanmasıyla durumun çok daha tehlikeli hale geldiğini aktardı.

"Sorun genel olarak hep vardı. Fakat geçen hafta Güney Afrika eski devlet Zuma'nın tutuklanmasından sonra ülkede alışveriş nerkezleri yağmalanmaya başlandı" diyen Gençoğlu, "Müslümanların yaşadığı ailelerin muhitleri fakir ve güvenlik sorunu olan yerler. Dolayısıyla korkuyorlar. Artık bu ülkeden beklentileri yok" ifadelerini kullandı.

Ülkede Arçelik mallarını satan Defy mağazalarına kadar alışveriş merkezlerinin yağmalandığını kaydeden Gençoğlu, ırkçı ayrımcılığa maruz kalan Türklerin bilhassa tehlikede olduğunu ve anavatanları Türkiye'ye dönmek istediklerini kaydetti.

Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki Şiddet Olaylarında Can Kaybı 72'ye Çıktı Bin 200'den Fazla Gözaltı Var