Güney Azerbaycan'ın Hayat Kaynağı Urmu Gölü'nün Yüzde 90'ı Kurudu

TAKİP ET

Güney Azerbaycan'ın hayat kaynağı Urmu Gölü'nün tamamına yakını kurudu.

Güney Azerbaycanlı gazeteci Mesut Haray'ın Urmu Üniversitesi Öğretim Üyesi Nasir Aq'tan aktardığı bilgilere göre Urmu Gölü'nün hacminin yüzde 90'ı kurdu.

"Urmu Gölü'ndeki kuraklık krizinin başlangıcından bu yana, gölün yaklaşık %90'ı yok oldu, bu da bir felaket anlamına geliyor" diyen Aq, "Urmu Gölü'nün su seviyesi her yıl şaşırtıcı bir şekilde düşüyor ve Urmu Gölü Rehabilitasyon Merkezi'nin aldığı çeşitli önlemlere rağmen, bir zamanlar 6 metreden fazla olan derinliği artık bir metrenin altına indi" ifadelerini kullandı.

Nadir Aq'ın açıklamaları şöyle:

"Şu anda Urmu Gölü'ndeki su hacmi 3 milyar 110 milyon metreküp iken, geçen yıl bu gölde 5 milyar 290 milyon metreküp su vardı ve kuraklık başlandığı 1996'da, 30 milyar metreküp oldu. Şu anda sadece 3 milyar metreküp su kaldı bu yüzde 10 civarında ve bu da felaket anlamına geliyor.

Urmu Gölü'nün su seviyesinin düşüşüyle nesli tükenme tehlikesi altında olan Artemia sayısının da sıfıra yaklaştığını belirten Aq, "Artemia büyük mali değere sahip ve hem Batı Azerbaycan hem de Doğu Azerbaycan illeri için iyi bir gelir kaynağı olabilir" dedi.

Bunun yanı sıra Urmu'yu besleyen akarsuların üzerine birçok baraj inşa eden İran Enerji Bakanlığı, barajların sularını salmayarak gölün yok oluş sürecini hızlandırıyor. Bir yıldan fazla süredir gölü besleyen sular asla serbest bırakılmadı.

#UrmuGölü'nün hacminin yaklaşık% 90'ı yok edildi

Urmu Üniversitesi öğretim üyesi Nasir Aq, "Urmu Gölü'ndeki kuraklık krizinin başlangıcından bu yana, gölün yaklaşık %90'ı yok oldu, bu da bir felaket anlamına geliyor" dedi.
pic.twitter.com/0vqL7JEQOA

— Mesut HARAY/مسعود هارای

güney azerbaycan hayat kaynağı urmu gölü yüzde 90 kurudu