Güney Azerbaycan Türkü İnsan Hakları Aktivisti Alireza Farshi'nin Hayatı Tehlikede

TAKİP ET

Dünya Anadili Günü'nü kutlayarak İran'da Türkçe`yi canlandırmaya çalışmak ve Azerbaycan köylerinde Türkçe kütüphaneler kurmak suçundan Büyük Tahran Fashafuyeh Hapishanesi'nde tutulan Alireza Farshi'nin sağlığı tehlikede.

Alınan raporlara göre, İran rejimi tarafından hapsedilen Türk mahkumun yaklaşık iki ay süren talebinin ardından, nihayet tıbbi muayene için hastaneye nakledilmesine karar verildi ve 28 Haziran 2021 Pazartesi günü koruma altında, kelepçeli ve prangalı olarak Tahran'daki Loghman Hakim Hastanesi'ne götürüldü.

Mohammad Rahmanifar'ın haberine göre Alireza Farshi, hastanede muayene edildikten ve cezaevine döndükten sonra cezaevi karantinasına alındı. Karantina cezaevinin normal hücrelerinden çok daha az imkana sahip durumda ve Farshi için gerekli düzeyde beslenmesi dahi sağlanmıyor.

Alireza'nın bu gibi durumlarda sebze ve kabakgillere ihtiyacı olmasına rağmen, cezaevi yetkilileri iki gün öncesine kadar arkadaşları tarafından kendisine gönderilen sebze, kabakgiller ve domateslerin teslimini engellemişti.

Farshi Görme Yetisini Kaybedebilir

Farshi 8 Mayıs Cumartesi günü cezaevinden üç günlük sağlık iznine gönderildi ve üç günlük sağlık izni sırasında göz muayenesi ve checkup yaptırdı. Doktora göre, kornea nakli ameliyatına ihtiyacı olmasına ve bunu yapmasındaki gecikmenin körlüğüne yol açabilme ihtimalinin bulunmasına rağmen, cezaevi yetkilileri tıbbi iznini uzatmayı reddetti ve şu ana kadar onu hastaneye göndermek ve kornea ameliyatını gerçekleştirmek için herhangi bir işlem yapılmadı.

Sadece Türk dilinin İran`da korunması için çaba gösteren Alireza Farshi, iki ayrı davada toplam 6 yıl iki ay hapis, iki yıl sürgün, iki yıl teşkilatlar, parti ve gruplara üyelikten yoksun bırakma ve iki ay (her gün 4 saat) Tahran Belediyesi'nin atık geri dönüşümü sektöründe zorunlu çalışma hükmüne çarptırıldı.

Farshi, Şerif Üniversitesi'nden bilgisayar mühendisliği alanında yüksek lisans derecesini kazanmış, Siraj Üniversitesi'nden ihraç edilmiş bir hoca ve Julfa Uluslararası Üniversitesi'nde eski bir öğretim üyesi olmştur. Siyasi tutsak olan Farshi'nin babası İran-Irak savaşında hayatını kaybetmişti.

Daha önce Alireza Farshi dosyasına dikkat çeken ve İran Yargıtay Başkanı`na protesto mesajı gönderen Uluslararası Af Örgütü, Türk insan hakları aktivistinin 16 Nisan'da hapsedilmesini kınayarak, tutukluluğunu protesto etti.

Güney Azerbaycan Türkü İnsan Hakları Aktivisti Alireza Farshi'nin Hayatı Tehlikede