'Güney Azerbaycan ve Türk Dünyası' Konulu Panel Düzenlendi

TAKİP ET

Nizami Gencevi Edebiyat Enstitüsü, II. Türk Dünyası Edebiyat ve Kitap Festivali kapsamında "Güney Azerbaycan ve Türk Dünyası" konulu bir panel düzenledi.

Azerbaycan Millî Bilimler Akademisinin internet sitesinde yayınlanan habere göre, Nizami Gencevi Edebiyat Enstitüsü, II. Türk Dünyası Edebiyat ve Kitap Festivali kapsamında "Güney Azerbaycan ve Türk Dünyası" konulu bir panel düzenledi.

Panelin moderatörlüğünü Güney Azerbaycan bölümünün kıdemli araştırmacısı, filoloji bilimleri doktoru Esmira Fuad, Güney Azerbaycan edebiyatı hakkında bilgi verip konukları tanıtarak gerçekleştirdi.

Fuad, Semerkand toplantısının ardından Güney Azerbaycan edebiyatının araştırılması ve tanıtılması alanında yeni bir dönemin başladığını kaydetti. Güney Azerbaycanlı şairler, Karabağ'ın zaferinden sonra tüm Azerbaycan'ın hayallerinin gerçekleşeceğine olan inançlarını dile getirdiler.

Şair Mesud Haray da konuşmasında İran'da yaşayan Azerbaycanlıların sorunlarına değinerek, edebiyatçıların var olan tüm engellere rağmen inatla mücadele ettiğini vurguladı.

İsveç'te göçmen olarak yaşamaya mahkum edilen çevirmen ve yayıncı Abdulla Amir Hashimi Javanshir, Güney Azerbaycan'da yaratılan edebiyatın ana temalarından birinin mücadele ve ulusal kimlik olduğuna dikkat çekti.

Araştırma bilimcisi Mohammad Rahmanifar, İran'da Azerbaycan Türkü olan şairlerin kitaplarının basılması konusuna da değindi. Şairler aynı zamanda milli ruha sahip şiirler söylediler.

güney azerbaycan hashimi javanshir mohammad rahmanifar esmira fuad mesud haray azerbaycan milli bilimler akademisi türk dünyası