Güney Çin Denizi'nde ABD ile Çin Arasında Gerilim

TAKİP ET

ABD Donanmasına ait Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze muhribi USS Hopper'ın Güney Çin Denizi'nde seyretmesi, iki ülke arasında gerilime sebep oldu.

Çin, Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze muhribi USS Hopper'ın, ''yasa dışı olarak kara sularına girdiğini'' iddia ederken ABD, geminin seyrinin ''Seyrüsefer hakları ve serbestisi'' çerçevesinde uluslararası hukuka uygun bir geçiş olduğunu ve "aşırı egemenlik iddialarına meydan okumayı" amaçladığını savundu.

Çin yaptığı açıklamada ABD muhribinin, ''Çin'in kara suları'' olarak tanımladığı Paracel Adaları çevresindeki sulara izinsiz girdiğini ileri sürdü ve ''Bu eylem, ABD'nin Güney Çin Denizi'nde 'sürekli risk yaratan', 'barışı ve istikrarı bozan' bir aktör olduğunu bir kez daha göstermiştir.'' ifadelerini kullandı.

ABD'nin Pasifik'te bulunan 7. Filo'su ise yaptığı açıklamada geminin seyrinin, ''seyrüsefer hakları ve serbestisi'' çerçevesinde uluslararası hukuka uygun bir faaliyet olduğunu belirtti ve ''Çin, Vietnam ve Tayvan, Paracel Adaları'nda egemenlik iddia ediyor. Her biri, askeri araçların ve savaş gemilerinin kendi kara suları olarak gördükleri bölgeden her masum geçişi için izin almasını veya önceden haber vermesini talep ediyor. Bu, uluslararası hukukun ihlalidir. Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nde ifadesini bulan uluslararası teamüle göre, savaş gemileri dahil tüm devletlerin gemileri iç deniz olan bir bölgeden masum geçiş hakkına sahiptir. Masum geçişe tek taraflı olarak izin veya önceden uyarı kısıtlaması getirmek uluslararası hukuka aykırıdır.'' ifadelerini kullandı.

abd çin güney çin denizi