Güney Çin Denizi'nde Sular Bir Kez Daha Kızışıyor

TAKİP ET

Potansiyel LNG ve petrol kaynağıyla dikkat çeken Güney Çin Denizi'nde Çin Halk Cumhuriyeti ile kıyıdaş ülkeler arasında yıllardır çözülemeyen sorun, Çin'in askeri tatbikat kararıyla bir kez daha gün yüzüne çıktı.

Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Çin Denizi adını verdiği bölgede donanmaya ait unsurlarla geniş çaplı bir askeri tatbikat gerçekleştiriyor. Sahil Güvenlik İdaresi, yayımladığı açıklamada, bölgedeki sivil ve askeri gemilere tatbikat sahasının 5 deniz mili (9,26 kilometre) açığında seyretmeleri uyarısında bulundu.

Denize kıyısı bulunan ülkelerin karasularına dahi tecavüz ederek tek taraflı bir münhasır ekonomik bölge ilanının arkasında duran Pekin, yapay adalar inşa ederek bölgeyi silahlandırmaya ve komşularını savaş tehdidine her geçen gün biraz daha yaklaştırmaya devam ediyor.

Güney Çin Denizi'nin altındaki LNG (Sıvılaştırılmış Doğalgaz) ve petrol potansiyeli, Çin'in adil bir paylaşımı asla kabul etmemesinin en önemli sebebi olarak göze çarpıyor. ÇKP, tezlerinden geri adım atmamak uğruna geçmiş yıllarda komşularıyla kanlı çatışmalar yaşamaktan da geri durmadı.

Çin'in uluslararası hukuka aykırı bir şekilde arasında asimetrik bir güç ilişkisinin bulunduğu Vietnam, Filipinler, Malezya, Tayvan (Çin Cumhuriyeti) gibi ülkelerin haklarını tamamen ihlal etmesinin önündeki en büyük engel ise ABD'nin desteği oldu.

 

çin halk cumhuriyeti güney çin denizi çhc çkp tayvan filipinler brunei malezya vietnam abd askeri tatbikat lng petrol