Güney Çin Denizi'nde Tansiyon Yükseliyor

TAKİP ET

Filipinler Dışişleri Bakanı Locsin, Güney Çin Denizi'nde gemilerinin herhangi bir Çin saldırısıyla karşılaşması durumunda Washington'u devreye sokacaklarını ifade etti.

Karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgenin yıllardır çizilememesinden kaynaklı kıyıdaş ülkelerin potansiyel kaynaklarından yararlanamadığı Güney Çin Denizi'nde sular bir kez daha kızışıyor.

Filipinler Dışişleri Bakanı Teodoro Locsin Jr., Çin'in bölgedeki yasa dışı adımlarını değerlendirdiği bir röportajında gemilerinin herhangi bir Çin saldırısıyla karşılaşması durumunda ABD'nin devreye gireceğini hatırlattı. Locsin, "Filipinli bir donanma gemisine saldırı benzeri bir şey olursa, o zaman Washington DC'yi arayacağım anlamına gelir" diye konuştu.

Aleyhindeki uluslararası mahkeme kararlarını dahi tanımayan Pekin'deki ÇKP idaresi, kıyıdaş ülkelerle arasındaki asimetrik güç ilişkisini kullanarak kendi haritasını kabul ettirmeye çalışıyor. Önemli seviyede petrol ile LNG rezervi olduğu düşünülen, deniz taşımacılığı için kritik bir pozisyonda bulunan ve zengin balıkçılık kaynağıyla dikkat çeken Güney Çin Denizi'nde ÇKP'nin bu tavrını bölge ülkelerine ABD'nin sağladığı destek ve kimi zaman fiili olarak bölgede bulunması dengeliyor.

güney çin denizi Teodoro Locsin Jr. çin halk cumhuriyeti filipinler rodrigo duterte