Güney Kıbrıs Yatırım Karşılığı AB Pasaport Programını Kaldırdı

TAKİP ET

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Bakanlar Kurulu, gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda yabancı yatırımcılara para karşılığında vatandaşlık verdiği altın pasaport programını iptal etti.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi Yönetimi yatırım karşılığı vatandaşlık ve Avrupa Birliği (AB) pasaportu imkanı sunan 'altın pasaport' programını iptal etti.

Avrupa Birliği (AB) üyesi GKRY'nin, son yıllarda farklı ülkelerden suçla bağlantılı binlerce kişiye, para karşılığında ve usulsüzce 'altın pasaportlar', diğer ismiyle 'yatırım karşılığı vatandaşlık' adı altında vatandaşlık sattığı biliniyordu.

Rusya, Ukrayna ve Çin başta olmak üzere çok sayıda ülkeden suç ve yolsuzlukla bağlantılı kişiler altın pasaport uygulamasından yararlanıyordu. Kıbrıs Rum kesimi pasaportları, AB üyeliğinden ötürü Avrupa'ya girişi kısıtlanan şahıslar için önemli olurken, bu pasaportları taşıyanlar, 27 Avrupa ülkesinde serbestçe seyahat edebiliyor, iş ve bankacılık işlemleri yapabiliyordu.

Resmi twitter hesabından salı günü yapılan açıklamayla yatırım programının 1 Kasım 2020'dan itibaren kaldırılacağı duyuruldu. Açıklamada "Bakanlar Kurulu, Maliye ve İçişleri Bakanlığının söz konusu programın kötüye kullanılması nedeniyle kaldırılması hakkındaki teklifini onayladı" ifadeleri kullanıldı.

güney kıbrıs ab pasaportu yatırım karşılığı pasaport ab avrupa birliği güney kıbrıs rum kesimi vatandaşlık satmayı durdurdu rusya ukrayna çin suçlular kara para aklama altın pasaport programı ital edildi