HaberTürk Yazarı, Demirtaş'ı Yerden Yere Vurdu

TAKİP ET

HaberTürk yazarı Oray Eğin, muhalefetin cumhurbaşkanı adayı olarak tavsiye edildiği ileri sürülen Özgür Demirtaş'ı eleştirdi.

Geçtiğimiz günlerde Abdulkadir Selvi, Özgür Demirtaş'ın muhalefetin cumhurbaşkanı adayı olarak konuşulduğunu yazmış, Demirtaş'ın ise bu konuya "Ailede bir prensip kararı aldık. Siyaseten hiçbir şey söylemeyeceğiz" şeklinde yanıt verdiğini belirtmişti.

Abdulkadir Selvi'yi "Her yazdığı yanlış çıkan kulis yazarı" olarak niteleyen Oray Eğin, HaberTürk'te köşesinde yayımlanan yazısında "2018 yılında bu köşede 'Birileri onu hazırlıyor' başlığıyla yazmıştım Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı adayı olarak muhalefete önerildiğini. Öneren kişi Kemal Derviş’ti, iddiayı da ortaya gazeteci Metin Uca sosyal medya hesabından atmıştı. O günden sonra da taraflar yalanlamadı. Benim o dönemde dikkatimi çeken ismi o zamanlar az bilinen Demirtaş’ın dolaşıma sokulmasıydı. Bu düpedüz geleceğe yönelik bir hazırlıktı. Öyle anlaşılıyor ki 2018’de Derviş gibileri tarafından ekilen tohumlar bugün yavaş yavaş kök salmaya başlamış. Demirtaş’ın adaylığa çok hevesli olduğu da 'Ailece siyaset konusunda konuşmayacağız' demesinden belli. Böyle bir arzusu olmasa reddeder, en azından güler geçer. Ama kapıyı açık bırakıyor. Çünkü aslında bu hazırlığı 10 yıldır yapıyor, arkasındaki en büyük destek de 10 sene önce olduğu gibi Hürriyet gazetesi" ifadelerini kullandı.

"Ekonomik Öngörüleri Yanlış Çıktı"

Demirtaş'ın 2011'de yaptığı ekonomi öngörülerinin yanlış çıktığını belirten Eğin, Hürriyet'in daha önce de Demirtaş'la bir söyleşi gerçekleştirdiğini ve "tek başarısı CUNY’de ömür boyu iş garantisi anlamına gelecek 'tenur' statüsü kazanmak" olan "Demirtaş’ın 'tenure'ü elinin tersiyle itip memleketine döndüğü için adeta bir kahraman" olarak yansıtıldığını yazdı.

ABD üniversitelerinden ömür boyu iş garantisi almasına rağmen Türkiye'ye dönen ilk akademisyenin Demirtaş olmadığını belirten Eğin, Demirtaş'ın Türkiye'de "süperstar" seviyesine ulaştığını belirterek "Doğu Ergil’den Nilüfer Göle’ye Türkiye’de medyatik olmayı önemseyen çok akademisyen var, ama Demirtaş kısa sürede neredeyse İlber Ortaylı seviyesinde bir şöhrete ulaştı. Deniz Gökçe, Asaf Savaş Akat gibi zamanında Serdar Turgut’un “Televoleci ekonomistler” dediği kuşağa kıyasla ekonomiyi çok basit anlatabilmesi yıldızını parlattı. Diğer akademisyenlerden daha genç olduğu için – doktorasını 27 yaşında tamamladı – sosyal medyayı kullanmasını, gençlerle iletişim kurmasını bilmesinin faydalarını gördü. Epey bir zamandır ne dese doğrudur muamelesi yapılıyor ona" dedi.

"Demirtaş'ın 2011'deki Öngörülerini Gülümseyerek Okuyorum"

Eğin "'Her dediği doğru çıkan' Demirtaş’ın 2011’deki öngörülerini bugün gülümseyerek okuyorum. 'Türkiye’nin gelir-gider dengesi ve borç yapısına bakıldığında Avrupa ve ABD ile kıyaslanmayacak oranda iyi durumdayız' diyor mesela. Akademisyenlerin yanılma hakları mevcut, 2011’de de bütün dünyada bir Türk ekonomisi rüzgarı esiyordu. Temkinli pek çok akademisyense sıcak para akışına dayalı bir ekonominin balon olduğunu, üretimden tamamen vazgeçip, tarım ülkesi olmasına rağmen tohumu bile ithal etmeyi tercih eden yeni ekonominin sürdürülebilir olmadığı yönünde uyarılarını dile getiriyordu. Bugün iktidar da üretim ekonomisinin önemini fark etti, ama o zamanlar 'eski kafalı', 'devletçi', 'dinozor', ve başka benzeri hakaretler ediliyordu uyaranlara" ifadeleirni kullandı.

Oray Eğin'in yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Demirtaş ise Oray Eğin'in yazısına Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla yanıt verdi. Eğin'in yalan söylediğini iddia eden Demirtaş'ın paylaşımları şu şekilde:

"Sayın Oray Eğin benimle ilgili bir köşe yazısı yazmış. Baştan aşağıya yalan ve yanlış bilgiler ve iftiralar ile dolu. Hem de bunların böyle olduğunu bulmak çok kolay. İzin verirseniz tane tane çürüteyim:

    Benim bir siyasetçiye sunum yaptığımı söylemiş sözde ben Cumhurbaşkanı nasıl olmalı şeklinde bir sunum yapmışım. Külliyen YALAN. Hayatımda hiçbir siyasetçiye sunum yapmadım.

    Benim Siyaseti istemediğime dair hiçbir şey söylemediğimi yazmış. Külliyen YALAN, tüm takip edenler bunları söylediğimi biliyor. Kanıt:                                                                                                                                           

    Beni Kemal Derviş'in ve bazılarının hazırladığını yazmış. Külliyen YALAN kimsenin beni bir yere hazırladığı falan yok. Olsa olsa eşim sabah çıkarken ne giyeceğime karışıp hazırlar!

    Benim Tenur Aldığım okulu ve kariyerimi yerden yere vurmuş. İnsanın kendini övmesi ayıp ben kendime bir şey diyemem. Ancak bir kaç not iletirim. CUNY-Baruch Türkiye'deki en iyi üniversite'den fersah fersah ileri sıralamada. Dünya'da Finans alanında ABD'de tenür alan Türk sayısı 30-40'ı geçmez (belki bu sayılar bile abartıdır). Benim Journal of Financial Economics, Journal of Monetary Economics, Journal of Financial and Quantitative Analysis, Management Science, Journal of Business and Economics Statistics, Review of Finance gibi Dünya çapındaki dergilerde yayınlarım var bunları bir bilene soruversin buralarda yayın yapmak VASAT'mıymış diye.

    Yazdığı yazı benim Siyasetçi olmak istediğim, olmak istemediğimi söylemediğim üzerine benim Akademik değerlendirmem şeklinde ilerlemiş. Beni hazırlayanlar olduğuna dair KOMPLO teorileri ile bitmiş. Siyasetçi için Akademik değerlendirme nerden çıkmış Onu ise HİÇ anlamadım. Ortada Lise Mezunu siyasetçiler varken, yabancı bir konukla 3 tercümanla iletişim kurabilirlerken, bu arkadaşın siyaset için benim TENÜR aldığım okulu değerlendirmesi de komik olmuş.

    Benim kendisi gibi bir KÖŞEM olsaydı asla "Oray Ergin VASAT gazetecinin teki, HaberTürk'de Fatih Altaylı gibi bir DEV dururken niye onu okuyasınız. Olmayan şeyleri olmuş gibi yazan, köşesi olmasa hayatta tutunacak dalı olmaz AÇ kalır" diye bir şey asla yazmazdım.Öyle olsa bile yazmazdım, çünkü ayıp olurdu.

    Bu arada Siyasetçilere Sunum yapmak iyi fikirmiş. Yapayım bari... Ülkenin ekonomik olarak ileri gitmesi için ne yapılması gerektiğini zaten Youtube sayfamda herkese anlattım bir de siyasetçilere anlatayım. Arada Basın'daki yalan bilgilerin teyidi mekanızması kurulmasını da eklerim.

    Son olarak: Oray bey Siyasetçilere Sunum yaptığımı yazmış. YALAN. Siyaset istemediğimi söylemediğimi yazmış. YALAN. Beni Kemal Derviş ve bazılarının hazırladığını yazmış. YALAN."

Ekonomik Öngörüleri Yanlış Çıktı HaberTürk Yazarı Demirtaş'ı Yerden Yere Vurdu oray eğin