Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Uygur Türklerine Destek

TAKİP ET

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyeleri, öğrencileri ve mezunları, Çin'in Ankara Büyükelçiliği önünde basın açıklaması yaptı.

Çin’in Ankara Büyükelçiliği önünde 3 Şubat 2021’den bu yana aile nöbeti tutan Doğu Türkistanlı kamp mağdurları, Pekin yönetimine seslerini duyurmak için mücadele veriyor. Uygur Türkü aktivistlerin Çin Büyükelçiliği önüne gelmelerine izin verilmemesi üzerine Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim üyeleri ve mezunları tarafından yaşanan sürece ilişkin basın açıklaması yapıldı. 

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Doğan ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk basın açıklamasında Doğu Türkistan’da yaşanan soykırımı ve toplama kampı mağdurlarının durumunu anlattı. 

Kendisi de bir Doğu Türkistanlı toplama kampı mağduru olan Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk, ” 90 yaşındaki annemden 4 yıldır haber alamıyorum. Kardeşim kampa alınmış felç edilmiş tedavisini yaptıramıyorum. Bu yalancılar (Çin) seyahat özgürlüğü var diyor. Var ise çıksınlar kardeşimizi buraya getirsinler. Kardeşlerim nerede bunun cevabını istiyorum. Buraya gelen 10-15 kişi de bundan farklı değildir. Kardeşlerim nerede bunun cevabını istiyorum. Bu insanların Türkiye devletine yük olacak hiçbir durumu yoktur. Devletimiz mazlumların sığınağı ise bunlara sahip çıkılması gerekir. Bu insanlara destek olunmasını istiyoruz. Bugün doktora gitmesi gereken bir bacımız vardı. Ev hapsinde olduğu için doktora gidemedi. Bunlar yanlıştır. Bugün Doğu Türkistanlılar post modern soykırıma maruz kalmaktadır. Yarın methiye okumanın hiçbir anlamı yoktur. Kaşgar bitiyor. Eğer bir Türk iseniz sizin kökünüz oradadır. Oradaki bin yıllık türbeler yerle bir ediliyor. Bizim sesimize insanlık adına ses verilmesini istiyoruz. Batı’daki medeni devletler bunu soykırım olarak niteliyor. Türkiye’deki bunu hiç kimsenin iç siyasete malzeme yapmadan bütün siyasi partilerin bir insanlık meselesi olarak devlet siyaseti nezdinde gündem getirmesini özellikle istirham ediyorum.'' ifadelerini kullandı. 

İnsan Haklarının Ayaklar Altına Alınmasına Sessiz Kalmayın

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Doğan da, “Türk devletinin kendi tarihi kimliklerini bir kez daha gözden geçirmelerini tavsiye ediyorum. Bu suskunluk, dostluğun suskunluğudur ve çok acıdır. Başka devletlerin suskunluğu tolere edilebilir. Ancak, bizim soy ve kültürel olarak aynı olduğumuz bir halka karşı zulme sessiz kalmamız... Bu suskunluk, hiçbir mazeretle açıklanamaz. Lütfen basınımız bu çaresiz insanlara daha fazla kulak kabartsınlar. Türkiye devletini yönetenler, Çin yönetiminin bizim ana kimliğimizi ayaklar altına aldıklarını unutmasınlar. Türk’e ait ne varsa Uygurları hatırlamadan hiçbir anlam ifade etmez. Ellerinizi vicdanınıza koyun ve kardeşi çocukları ailesi ellerinden koparılan ve insan haklarının ayaklar altına alınmasına sessiz kalmayın.” dedi.

uygur çin polis eylem hacı bayram veli ilyas doğan abdürreşit celil karluk