Hafter Seçime Girebilmek İçin Askeri Görevlerini '3 Aylığına' Devretti

TAKİP ET

İç savaşta Libya'nın doğusunu elinde tutan General Halife Hafter, başkanlık seçimlerinde aday olabilmek için askeri görevlerini geçici olarak devretti.

2020 yılında Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğu ile yapılan ateşkes anlaşması ile duran iç savaşın taraflarından biri olan Halife Hafter, Aralık ayında yapılacak olan başkanlık seçimlerinde aday olabilmek için askeri görevlerini 3 açlığına devretti.

Hafter aldığı kararla adaylığının önünü açarken, iç savaşın Mısır destekli doğu gücü olan Libya Ulusal Ordusu'nun komutasını 3 aylığına da olsa yardımcısına bırakmış olacak.

Tobruk'ta bulunan Temsilciler Meclisi bu ayın başında az katılımlı bir oturumda devlet başkanlığı seçimi taslağını yasalaştırmıştı. Söz konusu yasanın tartışmalı bir maddesine göre Hafter ve Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih devlet başkanlığı seçimine aday olmak için görevlerini geçici olarak bırakıp, seçimleri kazanamaması halinde görevlerine geri dönebilecek.

Hafter ve Salih için özel olarak hazırlandığı için eleştirilen kanun Trablus'ta bulunan Yüksek Devlet Konseyi tarafından reddedilmiş, Temsilciler Meclisi de bunun üzerine birlik hükümetine güvenoyunu geri çekmişti. Bunun ardından Birleşmiş Milletler öncülüğünde yapılan ateşkesle birlikte kriz aşılarak 24 Aralık'ta seçime gidilmesi konusunda uzlaşıldı.

Hafter Seçime Girebilmek İçin Askeri Görevlerini 3 Aylığına Devretti