Hakan Atilla Kara Kutuyu Açtı: Taşkesenlioğlu'nun Hangi Vasfı Vardı da Genel Müdür Oldu?

TAKİP ET

Bank Asya'dan Halk Bank Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı gün Genel Müdür olarak atanan Ali Fuat Taşkesenlioğlu ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmaya devam ediyor. ABD'de yargılanan Hakan Atilla, Taşkesenlioğlu'nun kendisini yargılandığı sırada yalnız bıraktığını

Gazeteci Barış Terkoğlu, Cumhuriyet'teki köşesinde kaleme aldığı "Hakan Atilla, kara kutuyu açtı" başlıklı yazıda ABD'de haksız şekilde yargılanan HalkBank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın kendisine yaptığı açıklamalara yer verdi.

Eski TMSF Yöneticisi: Taşkesenlioğlu Bir Daha Bankacılık Yapamayacakken Halk Bankası Genel Müdürü Yapıldı

2 yıl hapiste kaldığı ABD'den döndükten sonra Borsa İstanbul Genel Müdürü yapılan Hakan Atilla, 8 Mart 2021'de istifa etti. Terkoğlu'nun tutuklanmasına dair sorusuna yanıt veren Hakan Atilla, bunun bir kumpas olup olmadığına dair muhasebe yaptığını belirterek "Eğer önceden hazırlık olsa ABD’ye indiğim gibi tutuklanırdım. Orada olduğum öğrenildikten sonra harekete geçildi. Dönüşüme yetiştirdiler. Bana ait olmayan bir ses kaydını gerekçe gösterip tutukladılar. Beni tutukladıktan sonra da gerisini hazırladılar" dedi.

Genel Müdür Taşkesenlioğlu'ydu: "Avukat Bile Tutmadı Banka"

Hakan Atilla'nın tutukluluğu sırasında HalkBank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu'ydu. Bu sırada HalkBank yönetimiyle fikir ayrılıkları yaşadığını belirten Atilla, "ABD’de hukuki süreçler Türkiye’den farklı işliyor. Bankanın, savcılık aşamasında, henüz iddianameye dönüşmeden adım atmasını ve bu işi kapatmasını istedim. Davaya dönüştükten sonra mahkemede savunma yapmak kolay değil. Benimle aynı fikirde değillerdi. Kendisine avukat bile tutmadı banka. Ben Hakan Atilla olduğum için tutuklanmadım. Halkbank yöneticisi olduğumdan tutuklandım. Şunu beklerdim; banka öne çıkıp, ‘Muhatap biziz, o değil’ demeliydi. Banka bunu yapmadı. Eğer yapsaydı, biz bu noktaya gelmezdik. Dedim ya, kendisine avukat bile tutmadı banka" diye konuştu. HalkBank'ın süreci sahiplenen bir hukuk mücadelesi vermesi durumunda davanın iddianameye bile dönmeyebileceğini belirten Atilla, sahiplenilmediğini söyledi. "Halkbank’ın tutumu yüzünden savunma da yapamadım" diyen Atilla, "Bankadan savunmamı destekleyecek tanıklar istedim. Müsaade etmediler. Savunmam için deliller talep ettim. Kullanmama izin vermediler. Bu nedenle düzgün savunma bile yapamadım. Tabii ki kırgınım" ifadelerini kullandı.

"Hangi Vasfı Değerlendirildi de Bu Göreve Getirildi?"

Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun kararları ve süreç yönetimi için "basiretli olmadığı kesin, en hafifinden vizyonsuzluk" diyen Atilla, "Hangi vasfı değerlendirildi de bu göreve getirildi ben de merak ediyorum. Beraber çalıştık. Bankaya katkı sağlayacak tek bir şey yaptığını görmedim. Ne sıfatı vardı da genel müdür oldu anlayamadım. Belki kendisini atayan imzayı atan Ali Babacan biliyordur. Mesele hep Sarraf’a indirgendi. Oysa Halkbank, o günlerde yurtdışı operasyonları başarıyla yönetiyordu. Uluslararası firmalara da hizmet ediyordu. Bu durum birilerinin işine gelmemiş olabilir. Atanacak kişinin bazı özellikleri karşılaması gerekirdi" şeklinde konuştu.

"6-7 Tane Bank Asya'dan Genel Müdür Yardımcısı Atandı"

Dönemin Bakanı Ali Babacan başta olmak üzere herkesi konuşmaya çağıran Atilla, "Bu şekilde bir atama uygun düşmez. Sadece onun gelmesiyle kalmadı. Altı yedi tane de Bank Asya’dan genel müdür yardımcısı atandı. Kaç senelik bankada başka insan kalmamış gibi Bank Asya’dan altı yedi insan atanması bana anormal geliyor. Kabul edilmesi güç bir şey. Onaylayanlar için de güç. Kimsenin adını bilmediği Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nu sen nasıl seçtin diye bugün bile kimse sormuyor. Böyle bir atamayı bakan nasıl imzaladı anlamıyorum" ifadelerini kullandı.

hakan atilla kara kutu açtı barış terkoğlu ali fuat taşkesenlioğlu hangi vasfı vardı da genel müdür oldu halk bank halkbank bank asya fetö