Hakan Atilla'ya ABD Tarafından 10 Yıl Ticaret Yasağı Getirildi

TAKİP ET

Borsa İstanbul'un eski genel müdürü ve Halkbank'ın eski genel müdür yardımcısı Hakan Atilla'ya ABD tarafından 10 yıl ticaret yasağı getirdi.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın alt birimlerinden olan Sanayi ve Güvenlik Dairesi'nin yayımladığı kararda, Atilla'nın İran'a yönelik yaptırımların delinmesi suçunu işlediği belirtilerek ticaret yapmasının yasaklandığı ifade edildi. Bu kararın, Atilla'nın hüküm giydiği tarih itibarıyla 10 yıl boyunca geçerli olacağı aktarıldı.

Söz konusu kararda Atilla'nın kendisinin, Atilla'nın atadığı temsilcilerin ya da çalışanların doğrudan ya da dolaylı olarak ABD ile ilişkili mal, yazılım ve teknoloji ihracatı ya da ithalatı yapamayacağı vurgulandı. Bu karar, Atilla'nın cevabının incelenmesinin ardından alındı. Atilla'nın karara itiraz etmesi için 45 gün süresi olduğu da ifade edildi.

Hakan Atilla, ABD'de İran'a yönelik yaptırımların delinmesi sürecinde rol oynadığı gerekçesiyle yargılanıp 28 ay tutuklu kaldıktan sonra 2019'da tahliye edildikten sonra Türkiye'ye dönmüştü. Atilla'yı havalimanında o dönemki Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak karşılamıştı. Türkiye'ye döner dönmez de Borsa İstanbul'a genel müdür olarak atanmıştı.  Ancak Atilla, bu görevinden bu yılın mart ayında istifa etti.

Financial Times gazetesi, Hakan Atilla'nın istifa kararının ABD'deki Halkbank davası öncesi alındığına dikkat çekmişti.

Damat Karşıladı, Damat Duyurdu

Hakan Atilla, Mart 2017'de bono ihracıyla ilgili görüşmeler yapmak üzere gittiği ABD'de havaalanında gözaltına alındı ve yargılandığı davada 32 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Atilla, hapiste geçirdiği süre göz önünde bulundurularak ve iyi hâl indirimi uygulanması sonucu 20 Temmuz 2019'da tahliye edildi.

Göçmen bürosundaki sınır dışı işlemlerinin tamamlanmasının ardından Atilla, 24 Temmuz 2019'da Türkiye'ye geldi ve hemen ardından 21 Ekim 2019'da da Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak atandı. Bu atama kararını ise Atilla'yı Türkiye'ye döndüğünde havalimanında bizzat karşılayan dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak duyurdu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı olan Albayrak da 8 Kasım 2020'de görevinden istifa etti.

Halkbank Davası

Öte yandan Halkbank'ın, İran'a yönelik yaptırımları ihlal ettiği suçlamasıyla ABD'de yargılanamayacağına yönelik başvurusu, New York'taki Temyiz Mahkemesi'nde geçen ay görüşüldü.

Mahkeme heyeti duruşma sonunda, Halkbank'ın avukatları ve Savcılıktan yeni belge ve bilgi istemeyeceklerini belirterek "Vereceğimiz nihaî kararı bekleyin" dedi.

Mahkeme, Halkbank'ı haklı bulursa bir alt mahkeme olan New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde yargı süreci duracak. Eğer karar Halkbank aleyhine çıkarsa söz konusu dava, alt mahkemede görülmeye devam edecek.

Halkbank; bankaya yöneltilen "ABD'yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak", "Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı İran'a para transferleri yaparak ihlal etmek için komplo kurmak", "ABD bankalarını dolandırmak", "ABD bankacılık ve finans sistemini dolandırmak amacıyla komplo kurmak", "kara para aklamak", "kara para aklamak amacıyla komplo kurmak" suçlamalarını reddediyor.

Hakan Atilla Borsa İstanbul Halkbank Halkbank Davası İran'a yaptırımlar ABD Hakan Atilla ticaret yasağı Hakan Atilla'ya 10 yıl ticaret yasağı Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanı damat Berat Damat nerede