Hakan Fidan'dan 'Tahıl Koridoru' Açıklaması: Diyaloğa Devam Edeceğiz

TAKİP ET

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ''Karadeniz Tahıl Girşimi sürecinin yeniden başlamasını istiyoruz. Tüm taraflarla diyaloğa her zaman devam edeceğiz.' dedi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e ziyarette bulunan AKP'li Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Ortak Basın Toplantısı'nda konuştu. Tahıl Koridoru anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu.

Fidan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde: 

AKP'li Dışişleri Bakanı Fidan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile Görüştü

'Türkiye'nin Ukrayna'nın Toprak Bütünlüğüne Verdiği Desteği de Yinelemek İstiyorum'

''Daha önce Ukrayna'ya ve Kiev'e çok kez ziyaret etme imkanım oldu. Dışişleri Bakanı olarak bu benim ilk ziyaretim. Yeni görevimi de yaklaşık 3 aydır yapıyorum. Dün, Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü idi. En içten dileklerimle kutluyorum. Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne verdiği desteği de yinelemek istiyorum. Savaşta hayatını kaybedenler için başsağlığı diliyorum.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkemizi ziyaret etmişti. Bu ziyarette liderlerimiz bütün konuları detaylarıyla ele almışlardı. Biz bugün Cumhurbaşkanlarımızın mutabık kaldıkları konularının takibini yapma imkanı bulduk.''

'Tüm Taraflarla Her Düzeyde Diyaloğa Bu Nedenle Devam Edeceğiz'

''Aramızdaki stratejik ortaklık çerçevesinde önümüzdeki dönemde atabileceğimiz adımları ele alacağız. Maalesef Karadeniz Girişimi 17 Temmuz'da sona erdi. Bu girişim sayesinde 33 milyondan fazla tahıl ve gıda ürününün küresel pazarlara ulaşması sağlanmıştı. Maalesef 17 Temmuz itibarıyla bu sona erdi. Şu anda tahıl ihracatı için alternatif yollar arandığını biliyoruz. Bu yolların orijinal girişime alternatif olamayacağını ve riskler barındırdığını da görüyoruz. Karadeniz girişiminin getirdiği kazanımlar kaybedilmeden sürecin tekrar canlandırılmasına yönelik çabalarımızı sürdürüyoruz. Tüm taraflarla her düzeyde diyaloğa bu nedenle devam edeceğiz.

Bugünkü görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi ele alacağız. Stratejik ortağımız Ukrayna ile olan ilişkilerimiz gelişmeye devam etmekte. Ukrayna'nın her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Üst düzey temaslarımıza da önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz.''

hakan fidan türkiye ukrayna tahıl koridoru