Haklarını Arayan Somalı Madencilerin Yürüyüşleri Engelleniyor!

TAKİP ET

Hak ettikleri tazminatı almak için 15 yıldır savaşan Somalı maden işçileri polisler tarafından engelleniyor.

15 yıldır tazminatlarının ödenmesini bekleyen ancak hiçbir ödeme alamayan Somalı maden işçileri, haklarını aramak için Ankara'ya geldi. Ancak yola çıktıkları ilk andan itibaren engellenmek isteyen madencilerin şehirlerarası seyehat izni olmasına rağmen polisler tarafından engellendiği görüldü.

5 kişilik bir heyet ile Bakanlık ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki partilerle görüşmeler gerçekleştiren ancak haklarını bir türlü alamayan madenciler süreç içerisinde sürekli oyalandıklarını söyleyerek duruma tepki gösterdi.

Hırsızlık yapanların saraylarda beslendiğini ancak madencilerin taş üzerinde yatırıldığını söyleyerek isyan eden maden işçisi Adem Dadaklı, “Biz bu yola ölmek var, dönmek yok parolasıyla çıktık. Verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Bugüne kadar verilen sözler tutulmadı. Yıllardır oyalanıyoruz ve hala oyalanmaya devam ediyoruz. Biz çocuk değiliz. Yıllardır madenlerde çalışmış ve bedel ödemiş işçileriz. Madencileri Ankara’nın girişinde bekletiyor. Birileri güzel yataklarında yatarken bizler betonda yatıyoruz. Hırsızlık yapanları saraylarda beslersiniz. Madencileri taşın üstünde yatırıyorsunuz. Sesimizi artık duysunlar” ifadelerini kullandı.

Yerin Altında Gittik, Üzerinde de Gideriz 

3 gün önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’yla görüşme taleplerinin reddedilmesi üzerine Ankara girişindeki asfalt yola yatarak nöbete başlayan madenciler bu sabah 10.00'da TBMM'ye yürümek istedi ancak ekipler madencilerin geçişine yine izin vermedi. 

Polislerin engeline rağmen mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen işçiler, ''Ankara’ya girmemiz polisler tarafından engelleniyor. Yerin altında nasıl ilerliyorsak üstünde de ilerleyeceğiz. Baretlerimizi yere vururken hakkımızı vermeyenlere hatırlatıyoruz: Ölmek var, dönmek yok!” şeklinde açıklama yaptı. 

 

somalı madenciler ankara polis engeli tazminat hak ödeme alamadı tbmm meclis yürüyüş engel