Halk Sokağa Döküldü, Rusya Karıştı

TAKİP ET

Rusya'da zehirlendikten sonra uzun süre Almanya'da tedavi gören Rus muhalif lider Aleksey Navalni geçtiğimiz günlerde Rusya'ya dönmüştü. Dönüşünün hemen ardından tutuklanan Navalni'nin serbest bırakılması için halk sokağa döküldü.

Rusya'da zehirlendikten sonra uzun süre Almanya'da tedavi gören Rus muhalif lider Aleksey Navalni geçtiğimiz günlerde Rusya'ya dönmüştü. Dönüşünün hemen ardından tutuklanan Navalni'nin serbest bırakılması için halk sokağa döküldü.

Navalni, tutuklanmasından kısa süre önce bu hafta sonu eylemler düzenlenmesi için çağrı yapmıştı. Bu çağrıyla beraber Rusya'nın pek çok kentinde protestolar meydana geldi. Protestoların gerçekleştiği şehirler şöyle:

 Vladivostok, Krasnoyarsk, Irkutsk, Omsk, Novosibirsk, Moskova, Tyumen, Yekaterinburg, Ufa, Orenburg, St. Petersburg, Chita, Soçi, Voronej, Tambov, Nijniy Novgorod, Arhangelsk ve Saratov

Prostestolara Sert Müdahale

Protestoların engellenmesi için büyük çaba gösterilirken Kızıl Meydan kapatıldı. Diğer taraftan Moskova'nın ünlü caddelerinden Tverskaya da otobüslerle kapatılmış durumda. Polisin yüzlerce kişiyi gözaltına aldığı belirtiliyor. Ayrıca RTVi muhabiri Mikhail Sheptun da canlı yayın yaparken gözaltına alındı. 

Soğuk havaya rağmen sokağa dökülen protestocular, "Haydutlar" ve "Hırsız Putin" gibi sloganlar atıyor. Bazı şehirlerde ise polislerin eylemlere müdahale etmeyi reddettiği haberleri geliyor. Çita (Chita) şehrinde polis, eylemcileri dağıtmayı reddetti.

Putin'in Fedaileri

Ayrıca Putin'in fedaileri de protestoculara karşı toplanmaya başladı.

Diğer taraftan, geçtiğimiz günlerde Navalni'ye yakın bazı isimler gözaltına alındı. Rusya'da muhalefete yapılan bu baskılar ülkede karışıklıklara yol açıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in muhalefeti sert bir şekilde sindirme çabası, uluslararası arenada da tepkilere neden oldu.

Putin'in baskıcı rejimine karşı Ruslar, geçmişte de eylemler gerçekleştirmişti. Gerçekleştirilen protestolar, OMON birlikleri tarafından sert bir şekilde bastırılmıştı.

OMON Birlikleri

OMON Birlikleri, Sovyetler Birliği ve daha sonra Rusya ve bazı diğer eski Sovyet ülkelerinde bulunan özel polis birlikleridir. Günümüzdfe OMON, tehlikeli gözaltılar, protestolar ve terörle mücadele gibi alanlarda faaliyet gösteriyor. OMON Birlikleri, Rusya'da gerçekleştirilen halk protestolarını sert bir şekilde bastırmasıyla da biliniyor. 

rusya gösteri putin navalni protesto kızıl meydan omon