Harari: Rus İmparatorluğu'nun Ölüm Belgesinde Putin Yazacak

TAKİP ET

Dünyaca ünlü tarihçi Yuval Noah Harari, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline ilişkin bir yazı kaleme aldı.

Guardian'da "Neden Vladimir Putin Bu Savaşı Çoktan Kaybetti" başlıklı bir yazı kaleme alan dünyaca ünlü İsrailli tarihçi Yuval Noah Harari, "Ruslar halen Ukrayna'yı ele geçirebilir. Ancak Ukraynalılar geride bıraktığımız birkaç günde Rusların ülkeyi ellerinde tutmasına izin vermeceklerini gösterdiler" dedi.

Harbin başlamasından bu yana bir hafta geçmiş olmasına kısa bir süre kala Putin'in tarihi bir yenilgiye doğru gideceğinin giderek daha olası göründüğünü belirten Harari, "Putin tüm çarpışmaları kazansa da harbi kaybedebilir. Putin'in Rus İmparatorluğu'nu ihya etmeye hayali, daima Ukrayna'nın gerçek bir ulus olmadığı, Ukraynalıların gerçekte bir halk olmadığı ve Kiev, Kharkiv ve Lviv sakinlerinin Moskova yönetimini arzuladığı yalanı üzerine kuruluydu. Bu tam bir yalan ki Ukrayna, tarihi bin yıldan uzun bir zamana uzanan bir millettir ve Kiev, Moskova henüz bir köy bile değilken bir metropol idi. Ama Rus diktatörü, bu yalanı o kadar çok söyledi ki anlaşılan kendisi de buna inanıyor" ifadelerini kullandı.

Putin Kumar Oynadı

Putin'in Ukrayna'yı işgal konusunda Rus ordusunun zaten çok üstün olduğunu bildiğini, NATO'nun Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini ve Avrupa ülkelerinin doğal gaz bağımlılığı nedeniyle yaptırım uygulama konusunda tereddüt edeceğini bildiğini belirten Harari, Putin'in Ukrayna'yı sert ve hızlı biçimde vurarak hükümetini yok etmek ve Kiev'de bir kukla rejim kurarak Batı'nın yaptırımlarından kurtulmayı planladığını kaydetti.

Putin'in 2014'de Kırım'da olanları esas alarak bir "kumar oynadığını" belirten Harari, bu kumarın boşa çıktığının her geçen gün daha da berraklaştığını belirterek "Ukrayna halkı tüm kalpleriyle direniyor, tüm dünyanın hayranlığını ve harbi kazanıyor. Önümüzde karanlık günler var. Ruslar halen tüm Ukrayna'yı istila edebilir. Ancak harbi kazanmak için Ruslar, Ukrayna'yı ellerinde tutmak zorunda ve bunu ancak Ukraynalılar izin verirse başarabilirler. Bunun gerçekleşmesi de giderek daha da imkansızlaşıyor gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

"Yok Edilen Her Rus Askeri Ukraynalıların Direnme Azmini Perçinliyor"

"Yok edilen her Rus tankı ve öldürülen her Rus askeri, Ukraynalıların direnme azmini perçinliyor. Ve öldürülen her Ukraynalı, Ukraynalıların işgalcilere olan öfkesini derinleştiriyor. Nefret duyguların en çirkinidir ama mazlum milletler için de saklı bir hazinedir. Kalbin derinliklerine gömülmüş olan öfke, nesiller boyu mukavemeti sürdürebilir. Rus İmparatorluğu'nu ihya etmek için Putin'in görece kansız bir zafere ihtiyacı var. Putin, daha çok Ukraynalı kanı dökerek hayalinin asla gerçekleşmemesini kesinleştiriyor. Rus İmparatorluğu'nun ölüm belgesinde yazan ad Mihail Gorbaçov değil, Putin olacak. Gorbaçov, Rusları ve Ukraynalıları kardeş gibi hissettiriyordu, Putin'se onları hasım kıldı ve Ukrayna milletinin bundan böyle kendisini Rusya'ya karşı tanımlamasına yol açtı.

Nihayetinde milletler, hikayeler üzerine kuruludur. Her geçen gün, Ukraynalıların on yıllar ve nesiller boyu anlatacakları daha fazla hikayeyi beraberinde getiriyor. Başkentten kaçmayı reddederek ABD'ye araç değil cephaneye ihtiyacı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, Yılan Adası'nda bir Rus savaş gemisine 'Siktir ol git' diyen askerler, yollara oturarak Rus tanklarını durdurmaya çalışan siviller. Ulusları inşa eden şey budur. Uzun vadede bu hikayeler, tanklardan daha kıymetli. 

Putin Kendisini Hitler Rolüne Bürüdü

Rus diktatörü bunu herkes kadar iyi bilmeli. Çocukken Leningrad kuşatmasında Alman vahşeti ve Rus cesaretiyle ilgili hikayelerle büyüdü. Şimdi de kendisi Hitler rolüne bürünerek benzer hikayeler yaratıyor."

Ukraynalıların cesaret öykülerinin tüm dünyaya çözümü müjedelediğini belirten Harari, Ukraynalılar tankları çıplak elleriyle durdurmaya cesaret ederlerse Alman hükümetinin onlara anti-tank füzeleri vermeye, ABD'nin Rusya'yı SWIFT'ten çıkarmaya ve Rus halkı bu anlamsız savaşa karşı olduklarını göstermeye cüret edebileceğini ifade etti.

"Ukrayna'daki harp, tüm dünyanın geleceğini şekillendirecek" diyen Harari, "Zorbalık ve saldırganlığın zaferine müsaade edilirse sonuçlarına hepimiz katlanacağız" dedi.

Ukraynalılar Gerçek Bir Millet Olduklarını İspatladı

Savaşın uzun sürmesinin olası olduğunu belirten Harari, son birkaç gün de en önemli konunun çoktan netleştiğini belirtti:

"Son bir kaç gün, Ukrayna'nın gerçek bir ulus olduğunu, Ukraynalıların gerçek bir halk olduğunu ve kesinlikle yeni bir Rus İmparatorluğu altında yaşamak istemediklerini kanıtladı. Ucu açık kalan asıl soru, bu mesajın Kremlin'in kalın duvarlarına nüfuz etmesinin ne kadar zaman alacağıdır."

Harari'nin yazısının tamamını okumak için tıklayınız. Muhammed Âkif

putin rusya ukrayna yuval noah harari guardians abd direniş rus imparatorluğu