Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde Çıkan Yangında 1 Sığınmacı Hayatını Kaybetti

TAKİP ET

İzmir İl Göç İdaresi Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde çıkan yangında 1 sığınmacı yaşamını yitirdi.

Geri Gönderme Merkezi'nde bu akşam saatlerin başladığı bildirilen yangında, mültecilerin tutulduğu 5. katta bulunan 21 yaşındaki Suriye uyruklu sığınmacı Ahmed Maskem yaşamını yitirdi.

İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonundan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Deman Güler, "Geçtiğimiz aylarda burası işkence ile gündeme gelmişti. Yine açıklamalarımızda içerisinin insanca yaşam koşullarına uygun olmadığını söylemiştik" şeklinde konuştu.

"Avrupa Konseyi, Türkiye’deki yetkililer dahil olmak üzere hesap vermeli. Çünkü geçtiğimiz günlerde Avrupa Konseyi yetkileri buranın denetimini yaptı. Burayı çok iyi bir yer gibi gösterdiler. O gün işkence bugün de ölüm vakası yaşıyoruz. Bir insan hayat bu kadar ucuz olmamalı” diye Avukat Güler, “Biz 40 defa, 50 defa uyardık. ‘Geri Gönderme Merkezleri’ni denetime açın, buraları kontrol etmek istiyoruz’ dedik. Burada bu şekilde işleyiş olduğu sürece ölümlerin olacağını da söyledik. Bu yaşanan ölüm resmen göz göre geldi. İnsanlar hala içeriden bağırıyorlar. Bu yaşananlar bu topluma, İzmir’e yakışmıyor. Bu ölümden en başta iktidar ve yancıları, sonrasında ise Avrupa Birliği dahil herkes sorumludur“ ifadelerini kullandı.

Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde Çıkan Yangında 1 Mülteci Hayatını Kaybetti