Hasarlı Yapılardaki Eşyaların Tahliyesine Yönelik Genelge Yayımlandı

TAKİP ET

Deprem bölgesindeki 'yıkık' ve 'acil yıktırılacak yapı' niteliğinde olduğu tespit edilen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınmasının kesinlikle yasak olduğu belirtildi.

AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde hasarlı yapılar için tahliye genelgesi yayımladı. Genelge, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte hazırlandı ve yıkık, acil yıktırılacak ve ağır hasarlı yapılardaki eşyaların tahliyesine yönelik esasları belirledi.

Genelgede, afetzedelerin "yıkık" ve "acil yıktırılacak yapı" olarak belirlenen yapılara kesinlikle girilmemesi ve eşya alınmaması gerektiği belirtildi. Ayrıca, ağır hasarlı binalara girip eşya almanın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından görevlendirilen uzmanlar tarafından raporlanması gerektiği vurgulandı.

Genelgede ayrıca, binaların hasar durumu 30 gün içinde itiraz edilmemesi halinde "ağır hasarlı" olarak kabul edileceği ve tahliye raporuna uygun şekilde eşya alınabileceği ifade edildi.

Genelge'nin metni şöyle:

"Uzman raporunda 'girilemez' şeklinde belirtilmesi durumunda can güvenliğini teminen yapıya girişe izin verilmeyecektir. Yapıya kontrollü 30 dakika girilebilir raporu verilmesi durumunda, 30 dakika kadar süre içerisinde yalnızca değerli eşya (pasaport, kıymetli evrak benzeri) alımına müsaade edilecektir. Yapıya kontrollü 2 saat girilebilir raporu verilmesi durumunda, 2 saat içerisinde en fazla 4 kişi binaya girmek suretiyle eşyalarını alabilecektir. Yapıya sabitlenmiş ve sökümü esnasında titreşim yaratacak her türlü faaliyet kesinlikle yasaktır. Mutfak dolabı, kalorifer peteği, pvc kapı pencere, her türlü yapıya monte aksamlar, elektrik ve aydınlatma tesisatı vb eşyaların sökülmesi, alınması kesinlikle yasaktır. Tahliye çalışmalarının genel koordinasyonu valilikler/kaymakamlıklar tarafından sağlanacaktır. Tahliye, kolluk kuvvetleri gözetiminde gerçekleştirilecek olup belirtilen tüm kurallara uyulması zorunludur."

Genelgede, tahliye işlemi sırasında beklenmedik nedenlerle tahliyenin durdurulması gerektiği durumlarda, tahliyenin derhal sonlandırılması ve bu durumun tutanakla belgelendirilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, yapılarına girişlerine izin verilmeyen veya eşya tahliyesi yapılamayan vatandaşlar için eşya yardımı sağlanacağı da vurgulandı. (AA)

hasarlı yapı deprem depremzede kayıp eşya eşya çevre ve şehircilik bakanlığı