Hastanede 10 Saat Yatağa Bağlı Kalan Otizmli Genç Ellerini Kullanamıyor

TAKİP ET

Ege Üniversitesi Hastanesi'nde 10 saat boyunca elleri bağlı kalan Otizmli Emirhan Özkan ellerini kullanamaz kale geldi.

Uğur Özkan ve Elif Özkan (47) çiftinin otizmli ve yüzde 90 engelli oğulları Emirhan (17), 11 Mayıs günü rahatsızlandı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Servisi'nde bekleyen Emirhan hareketli olduğu için elleri, ayakları ve karnından yatağa bağlandı.

Hastaların kendisine, diğer hastalara ve personele zarar vermemesi için yapılan fiziksel tespit uygulaması yaklaşık 10 saat sürünce Emirhan'ın vücudunda yaralar oluştu ve ellerini kullanamaz hale geldi.

"Sabah 6'ya Kadar 'Tespit' Gevşetilmedi"

20 Mayıs'ta CİMER'e başvuran baba Uğur Özkan şikayetçi oldu. Oğlunu idrarındaki kanama gibi şikayetlerle hastaneye götürdüğünü belirten baba, tahliller yapıldığı sırada 2-3 adet sakinleştirici verildiğini fakat fayda vermediği için saat 20.00 sıralarında "tespit" denilen uygulama ile yatağa bağlandığını söyledi. Baba Özkan saat sabah 6'ya kadar tespitin gevşetilmediğini belirttiği açıklamasında "O günkü nöbetçi doktor Umut Bey’in yanına gidip, oğlumun yaklaşık 10 saattir bağlı olduğunu söyledim. ‘Uykusu var ama tespit bağlaması nedeniyle rahatsız olduğundan uyuyamıyor. Lütfen bunu açın’ dedim. Bunun üzerine bağları çözüldü, göbek, el ve ayaklarının kan içinde kaldığını gördüm. 13 Mayıs’ta saat 12.00’de taburcu edildik. Tam 3 hafta geçti. Oğlum o günden beri ellerini kullanamıyor. Bardağını tutup su içmekte bile güçlük çekiyor" dedi.



Çok hareketli olduğu için bağlanan oğlunun taburcu edildikten sonra ellerini kullanamaz hale geldiğini ve 3 haftadır böyle olduğunu belirten Özkan, "CİMER’e şikayetimi yaptım. Biz onu zorluklarla büyüttük. Hastanede bize özel olduğumuz kesinlikle hissettirilmedi. Özel ailelere farklı bir uygulama yapılmalı" diye konuştu.

"Ne Yemeğini Kendisi Yiyebiliyor Ne de Tişörtünü Çıkartabiliyor"

Otizm hastası Emirhan'ın özel eğitim öğretmeni Hasibe Güler'in de 11 Mayıs'tan beri önemli değişiklikler gözlediklerini belirterek "Otizmli çocukların geneli hareketlidir, ellerini çok kullanırlar. Emirhan makas kullanmayı yaklaşık 1,5 sene önce öğrendi. Özel çocuklara bir beceriyi öğretmek uzun zaman alır. Bu beceriyi tam kazanmışken şimdi ne meyvesini yiyebiliyor ne yemeğini kendisi yiyebiliyor ne de tişörtünü çıkartabiliyor. Giyinme soyunma becerilerine çalışıyorduk. Çok güzel ilerliyorduk 3 hafta öncesine kadar" ifadelerini kullandı.

"Travmaya Neden Olabilir"

Emirhan'ın 10 gündür yeni yeni toparlayabildiğini belirten Güler, "Özel çocuklarda bu tip durumlar travmaya neden olabilir. Bunun süresi ailesi ve bizim yaklaşımımıza bağlı değişebilir. Zorlarsak korkup hiç yapmayabilir. Toparlaması uzun zaman alır. Ona karşı biraz daha sakin olmalıyız. Makas kullanmaya çalışıyoruz sınıfta eliyle itiyor. Onu, ‘acımayacak’ diye telkin ederek sakinleştirmeye çalışıyoruz. Yaralarına krem sürüp, masaj yapıyor ve onu yumuşak hareketlerle alıştırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Şikayetin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Rektörlüğü yetkilileri konuya ilişkin inceleme başlatacaklarını açıkladı.

hastanede 10 saat yatağa bağlı kalan otizmli genç ellerini kullanamıyor emirhan özkan uğur özkan elif özkan ege üniversitesi tıp fakültesi hastanesi çocuk acil servisi