Hastanede Yoğun Bakımlara Yatan 10 Hastadan 9'u Aşısız

TAKİP ET

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan, yoğun bakıma yatırılan 10 hastadan 9'unun aşısız olduğunu, böyle giderse yeni kısıtlamalar gelebileceğini söyledi.

Aşı karşıtlarının Covid-19 aşısı yaptırmayı inkar etmesi pandemi sürecini tekrar eden bir dönem haline getirdi. Bir yandan kısıtlamaların kalkması bir yandan aşılamanın yeterli seviyede olmaması vaka sayılarını artırdı. Hastaneye başvuran hasta sayısında son dönemde artış yaşandığını açıklayan Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Recep Demirhan, "Delta virüs çok çabuk bulaşıyor. Dolayısıyla maske ve mesafe konusunda çok daha dikkat etmemiz gereken bir virüs mutasyonu sonucu gelişen varyant. Çok dikkat etmemiz lazım. Tek çaresi ve önlemi de insanların aşılı olması. İki doz aşımız varsa süresi de en az 3 ay geçmişse mutlaka 3'üncü doz aşıyı yaptırmamız gerekiyor. İki tane Sinovac'ımız varsa üçüncüsü Biontech olmalı veya 2 kez Biontech aşısıyla aşılanıp tam bağışık hale gelmeliyiz" dedi.

Aşılı Kişilerde Çok Ciddi Enfeksiyon Görmüyoruz 

Bayram nedeniyle aşı taleplerinde azalma yaşandığını ve bayram öncesine göre vaka sayısında beş kat artış yaşandığını belirten vurgulayan Demirhan, "Servislere bunun yansıması o kadar fazla değil. Çünkü insanlarımızın çoğu aşılı. Aşılı olanlarda çok ciddi bir koronavirüs enfeksiyonu görmüyoruz. Çok enfeksiyon gördüğümüz kişiler ki yüzde 90-95'i aşı olmayan kimseler'' ifadelerini kullandı.

Aşı Olmayanların Pandemisi

Demirhan, aşı olan kişilerin virüsü hafif atlattığını ve pandeminin artık 'aşı olmayanların pademisi' olduğunu belirterek aşı yaptırmanın önemine dikkat çekti. 

Şu an hastaneye yatan kişlerin aşı yaptırmamış kişiler olduğunu ekleyen Demirhan, yoğun bakımlara alınan 10 hastadan 9'unun aşısız kişiler olduğunu ifade etti. Tüm vatandaşlara aşı olmaları konusunda çağrıda bulunan Demirhan, ''Aşı yaparsak kendimizi ve çevremizi koronavirüsten koruyabiliriz. Tüm insanları aşı merkezlerine bekliyoruz. Elimizde ülke nüfusunu iki kez aşılayacak kadar aşımız var. Aşı lojistiğinde, aşının temininde hiçbir problemimiz yok. Aşı merkezlerinde sağlıkçılarımız, sağlık tesislerimiz yeterli" şeklinde konuştu.

Kısıtlamalar Tekrar Gündeme Gelebilir

Demirhan, yakın bir zamanda okulların açılacağına ve sosyal yaşamın yeniden başlayacağına değinerek aşılamayı tamamlamanın bu sürece olumlu etkileri olacağını belirtti. Aşılamanın yapılmadığı takdirde sosyalleşmenin de olmayacağını söyleyen Demirhan, "Aşılamayı tamamlayamazsak, yüzde 75 seviyesine çıkaramazsak belki tekrardan kısıtlamalar gündeme gelebilecek. Onun için mutlaka aşılanmamız gerekiyor. Aşıyla birlikte tedbirleri de unutmamamız lazım. Aşı programımızı tamamlamazsak belki bizler normalleşmede geri adım atacağız. Yani tiyatroya, sinemaya gidemeyeceğiz. Sosyalleşemeyeceğiz, tekrar kısıtlamalar geri dönecek. Futbol sahalarına basket sahalarına giremeyeceğiz. Kazanmış olduğumuz kazanımları geri iade etmiş olacağız" dedi.

Aşı Karşıtı Olmak Çağ Dışı Düşünmek Demek

Aşıların güvenilir olduğunu ve aşı karşıtlarının Covid-19 sebebiyle öldüğünü vurgulayan Demirhan, "Aşı karşıtı olmak, bilim dışı çağ dışı düşünmek demek. Biliyorsunuz Amerika'da Simon diye bir arkadaş aşı karşıtlığı yapıyordu, sosyal medyada da öndeydi. Maalesef koronavirüsten kaybedildi. Aşı olmadığı için koronavirüs enfeksiyonundan öldü. Bunlar bilim dışı, çağ dışı görüşler. Aşılar son derece güvenli. Aşıların ciddi yan etkileri yok" ifadelerini kullandı.

kartal şehir hastanesi başhekimi koronavirüs covid 19 aşı hastane yoğun bakım yatan aşısız hasta