Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Savaş: Hükümet, Sığınmacı Konusunu Çözmek İçin İrade Göstermeli

TAKİP ET

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, sığınmacı sorunuyla ilgili hükümete çağrı yaptı.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, katıldığı bir televizyon programında Hatay'daki sığınmacı sorunu ile ilgili konuştu.

Hatay’ın 12 yıldır sığınmacı sorunu sebebiyle zor günler geçirdiğini belirten Savaş, “Hatay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ne emanet ettiği son serhat şehridir. Kurtuluş mücadelesinden sonra 16 yıl daha kurtuluş mücadelesi vermiş bir şehirdir. Bizim coğrafyamız çok önemli bir coğrafya. Bu nedenle hükümet sığınmacı konusunu çözmek için irade göstermeli. Biz bu konuyla ilgili çözüm bekliyoruz. Bunları söylememizden rahatsız oluyorlar. Bu ileride yaşayabileceğimiz sıkıntılara karşı geliştirdiğimiz bir milli reflekstir. Kimse bunun altında siyaset aramasın” ifadelerini kullandı. 

Lütfü Savaş, sığınmacılarla ilgili görüşlerinin ‘milli reflekse’ dayandığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“12 yıldır kişi başına düşen gelirimizi misafirlerle paylaşmak durumunda kalıyoruz. Sığınmacı sorunu insani şekilde çözüme kavuşturulmalı. Hatay’ın şehr-i emini olarak milli refleks gösteriyorum. Bu refleks, hemşehrilerimizin ve vatandaşlarımızın da gelecekte yaşaması muhtemel sıkıntıların önüne geçmek için ortaya koyduğum reflekstir. Kimse bundan siyaset devşirmeye kalkmasın. Bu hepimizin atması gereken bir adımdır.”

Savaş, iktidarın sığınmacı konusu ile ilgili çözüm üretmelerinden rahatsız olduğunu belirterek, konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Hatay, nüfusunun yüzde 25’i kadar sığınmacıyı misafir ediyor. Suriyeliler konusunu gerçekleriyle masaya yatırıp çözümler üretiyoruz. Bunları konuşurken iktidarın rahatsız olduğunu gördük. Valimiz aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Savcılıktan bana hiçbir şey gelmeden kovuşturmaya gerek olmadığı hakkında yazı çıktı. Çünkü ben kovuşturulacak bir şey yapmam zaten.”

lütfü savaş hatay hatay büyükşehir belediyesi hatay belediye başkanı suriyeliler sığınmacılar