Hatay'da Özel Doğu Akdeniz Hastanesi'nde Beş Bebek Ölü Bulundu İddiası

TAKİP ET

Hatay Barosu, 6 Şubat'taki depremde hafif hasar alarak yıkılmayan ve hakkında soruşturma yürütülen Özel Doğu Akdeniz Hastanesi'ndeki ölümlerle ilgili harekete geçti.

T24'ten Sibel Yükler'in haberine göre, Antakya’daki Özel Doğu Akdeniz Hastanesi’nde tedavi gören hastaların ölüme terk edilmesine ilişkin iddiaların araştırılması için harekete geçen Hatay Barosu, sorumluluğu olan hastane yetkililerinin tutuklanmasını ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere denetimden sorumlu yetkililer hakkında soruşturma başlatılmasını talep etti.

Habere göre savcılığa ihbarda bulunan Hatay Barosu, deprem sonrasında hastanedeki teknik sistemlerin devreye girmediği ve bu yüzden  yoğun bakımda tedavi gören hastaların kısa sürede; sağlık durumu ağır olan servisteki hastaların ise yardıma gelen kimse olmadığı için günler içinde hayatını kaybettiğine dair iddiaları dile getirdi.

Baro, şok edici başka bir iddiayı daha gündeme taşıyarak, hastanede beş bebeğin de aynı sebeplerle hayatını kaybettiğini ifade etti. Hastanenin yetkili ve çalışanlarının depremin üzerinden günler geçmesine rağmen sorumlu oldukları hastaların durumuyla ilgilenmediğini de belirten Hatay Barosu, hastanede sadece bir temizlik görevlisinin yardım için bulunduğunu kaydetti.

Baronun Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunduğu 11 Mart tarihli ihbar dilekçesinde ise şu ifadelere yer verildi:

“Harici olarak edindiğimiz bilgilere göre, hastanede 5 bebeğin de bu nedenlerle hayatını kaybettiği bilgisine ulaşılmıştır. Bu dehşet verici, tahayyül etmesi bile insana korkunç acılar veren çaresizlik ve yalnızlığa çok sayıda hastanın maruz kalması, bu kan dondurucu felakete ihmâl suretiyle sebebiyet verenlerin hasta insanların son nefeslerinde tarifi imkansız, kelimelerin anlamsız kaldığı biçimde işkence ettiğini göstermektedir.”

T24’e konuşan Hatay Barosu İnsan Hakları Merkezi'nden avukatlar, ihbarda adı geçen beş bebeğin ölümüne dair iddiaya ilişkin şu bilgileri verdi:

“Bunlar depremden değil, ihmâlden kaynaklı ölümler. Edindiğimiz bilgiye göre, depremden üç gün sonra AFAD, sahra hastanesi için yatak almaya Özel Doğu Akdeniz Hastanesi'nde gittiğinde, bir odada bebeklerin battaniyeye sarılmış cenazesini görüyor. O sırada çevrede delil tespiti yapan savcıya haber veriliyor, polis gelip hastaneden bebekleri alıyor. İddia bu şekilde. Bebeklerin depremden değil, ihmalden öldüğü soruşturuluyor. Neticede ilk gün de ölse ihmâl, üç gün sonra da.”

İnsanlık onurunun hiçe sayıldığı söylenen Hatay Barosu’nun ihbar dilekçesinde, Özel Doğu Akdeniz Hastanesi’nin sekiz yönetim kurulu üyesi ile Başhekim Abdulkadir Akgöl ve hastane çalışanları hakkında, “Olası kastla öldürmenin ihmal suretiyle işlenmesi”, “Olası kastla yaralamanın ihmal suretiyle işlenmesi”, “İşkence suçu”, “Terk suçu”, “Yardım etmeme ve bildirmeme suçu” ile “Görevin ihmal suretiyle kötüye kullanılması ve kamu görevinin terki” suçlarından gözaltına alınarak tutuklanmaları talep edildi.

Ayrıca, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Davut Eker, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Tekin, önceki gün milletvekilliği aday adaylığı için istifa ettiği öne sürülen Hatay İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat ve denetime yetkili diğer personeller ile cenazelerle ilgilenmediği öne sürülen polisler hakkında da TCK’nın 257. maddesi uyarınca, “Kamu görevinin ihmal suretiyle kötüye kullanılması” suçundan soruşturma izni alınması istendi.
 

özel doğu akdeniz hastanesi beş bebek beş bebek ölü bulundu hatay deprem