Hava Kirliliğine Maruz Kalmak Ağrılı Regl Riskini 33 Kata Kadar Artırıyor

TAKİP ET

Tayvan'da yapılan bir araştırmada hava kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı bölgelerdeki kadınların adet dönemlerinde çok daha fazla ağrı yaşadığı tespit edildi.

Tayvan'da bulunan Çin Tıp Üniversitesi Hastanesi'nde görevli araştırmacıların gerçekleştirdiği bilimsel çalışmada, uzun süre hava kirliliği ile karşı karşıya kalan kadınların adet dönemlerinde 33 kat daha fazla ağrı çekebildiği tespit edildi.

2000 yılından önce günlük yaşam faaliyetlerine mani olacak seviyede adet ağrısı yaşamayan 16-55 yaş arası 300 bine yakın kadının verilerinin incelendiği araştırmada, söz konusu kadınların yaşadıkları yerler esas alınarak deneye konu olan süre boyunca maruz kaldıkları zararlı gazlar belirlendi.

Araştırmada verileri incelemeye alınan kadınlar içerisinde ağrılı regl vakalarının görülmesinin hava kirliliğinin yoğun olarak görüldüğü kentlerde yaşayan kadınlarda, hava kirliliğinin görece çok daha az olduğu kırsal alanlarda yaşayan kadınlara göre 33 kat daha fazla olduğu görüldü.

Araştırmayı gerçekleştiren Prof. Hung Y. Su regl ağrılarında sigara, içki kullanan, kilolu ve erken regl yaşayan kadınların yanında hava kirliliğine daha fazla maruz kalan kadınların da ağrılı ve kramplı regl yaşadığının tespit edildiğini açıklarken hükümetleri bu konuda harekete geçmeye çağırdı.

Hava Kirliliği Regl Ağrılarını 33 Kata Kadar Artırıyor