Hava Sahaları Kapandı, Şehirler Vuruldu: Operasyon ve Misilleme Sarmalı Orta Doğu'yu Kilitledi
ABD ve İsrail’in İran’a yönelik başlattığı geniş çaplı hava saldırıları ve ardından gelen karşılıklı misillemeler, bölgeyi son yılların en büyük çatışma sarmallarından birine sürükledi.
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, sabah saatlerinde İran’a yönelik bir "önleyici saldırı" başlatıldığını duyurdu. Hemen ardından ABD Başkanı Donald Trump, ABD Ordusu'nun "Destansı Öfke (Epic Fury)" adıyla büyük bir operasyon başlattığını ve amacın İran'ın füze sanayisini yok etmek olduğunu açıkladı. İsrail ise kendi operasyonuna "Kükreyen Aslan" (Roaring Lion)" adını verdi.
Saldırılar, İran ile ABD arasında Umman aracılığıyla yürütülen nükleer müzakerelerin devam ettiği bir sırada gerçekleşti.
Patlamalar başkent Tahran genelinde, özellikle molla rejiminin lideri Ali Hamaney’in ofislerinin bulunduğu bölgelerde ve İran Devrim Muhafızları karargahı yakınlarında yoğunlaştı. Hamaney'in güvenlik amacıyla Tahran dışındaki gizli bir bölgeye nakledildiği bildirildi.
Hürmüzgan eyaletine bağlı Minab kentindeki bir ilkokulun hedef alınması sonucu en az 51 kız öğrencinin hayatını kaybettiği açıklandı. Bu olay, uluslararası alanda büyük tepki topladı.
Tahran’ın yanı sıra İsfahan, Kum, Kerec ve Kirmanşah gibi şehirlerin de vurulduğu; ülkedeki internet ağlarına yönelik ağır siber saldırıların düzenlendiği rapor edildi.
İran'dan Misillemeler
İran, saldırılara "kapsamlı ve sınırsız bir yanıt" vereceğini duyurarak bölgedeki ABD üslerini ve İsrail’i hedef alan yoğun bir füze ve İHA dalgası başlattı.
İran füzeleri; Kuveyt, BAE, Katar (El-Udeid) ve Bahreyn’deki (5. Filo) ABD üslerini vurdu. Abu Dabi'de 1 kişinin öldüğü bildirildi.
Hayfa Limanı’na bir füze isabet ederken, Kudüs ve Tel Aviv başta olmak üzere İsrail genelinde sirenler çaldı. Halk sığınaklara ve metro istasyonlarına yönlendirildi.
Hava Sahaları Kapandı
İran, İsrail, Irak, Katar ve BAE hava sahalarını sivil uçuşlara tamamen kapattı. THY ve Lufthansa dahil birçok havayolu şirketi bölgeye uçuşlarını askıya aldı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bölge ülkelerindeki mevkidaşlarıyla yoğun bir diplomasi trafiği yürüterek gerilimin düşürülmesi için çağrıda bulundu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres askeri tırmanışı kınarken; İngiltere, Fransa ve Almanya İran’ın bölge ülkelerine yönelik misillemelerini kınayan ancak ABD-İsrail operasyonuna tam destek vermekten kaçınan bir ortak açıklama yayımladı.