HAVELSAN Üretimi İnsansız Kara Aracı BARKAN'a 8 Ülke Talip

TAKİP ET

HAVELSAN, Türk üretimi insansız kara aracı BARKAN'ın ihracı için 8 ülkeyle görüşüyor. İhracat görüşmelerine ilişkin HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ali Mantar açıklama yaptı.

GDH Defence'in haberine göre HAVELSAN, Türk üretimi insansız kara aracı BARKAN'ın ihracı için 8 ülkeyle görüşme halinde.

Uşak Üniversitesi öğrencileriyle buluşan HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ali Mantar, HAVELSAN'ın komuta kontrol sistemleri, gemi ve diğer platformların savaş yönetim sistemleri konusunda dünyadaki sayılı firmalardan biri olduğunu söyledi.

Pek Çok Ülkeyle Görüşülüyor

HAVELSAN'ın gemilerin komuta kontrol ve savaş yönetim sistemleri konusunda Azerbaycan, Ukrayna ve Pakistan ile sözleşmeler imzaladığını açıklayan Mantar, Malezya ile görüşmelerin sürdüğünü, Endonezya'yla çok sayıda anlaşma imzalandığını, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle de görüşmelerin başlayacağını ifade etti.

Türkiye'nin kendi denizaltısını inşa edebilecek yetkinliğe sahip olduğunu belirten Mantar, birkaç yıl içinde Türk denizaltısının ortaya çıkabileceğini söyledi.

"Türkiye'nin Kritik Bilgisi Türkiye'de Kalıyor"

HAVELSAN'ın parmak izi tanıma sistemleri oluşturduğunu ve bu sistemlerin İçişleri Bakanlığı tarafından yaygın olarak kullanıldığını belirten Hacı Ali Mantar, yerli parmak izi tanıma sistemleri geliştirmek için harcanan paranın 2-3 katının geçmişte ithal sistemlerin lisans bedeli için ödendiğini vurguladı:

"En önemlisi de Türkiye'nin kritik bilgisi Türkiye'de kalıyor. İçişleri Bakanlığının elinde kalıyor."

"İlerlememiz Gereken Ticaret, Rekabet, Pazarlama"

Türkiye'nin artık AR-GE sorununun kalmadığını belirten Mantar, başka bir noktaya dikkat çekti:

"Biraz daha ilerletmemiz gereken durum, bunların artık ticarileşmesi, rekabet etmesi ve yurt dışına pazarlanması. Şu anda bu kadar şirket, bu kadar AR-GE, bu kadar mühendislik çalışması Türkiye'ye fazla geliyor. Türkiye'nin pazarı bize yetmiyor.

Onun için başta vakıf şirketleri HAVELSAN, ASELSAN, TUSAŞ olmak üzere diğer tüm şirketler ihracat yapmak için ellerinden geleni yapıyorlar. İhracat konusunda önümüzdeki engeller kaldırıldığı zaman Türkiye'deki sanayi, Türkiye'deki teknoloji daha ciddi bir mesafe kaydeder diye düşünüyorum."

BARKAN, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Emrinde

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne birkaç adet insansız kara aracı BARKAN teslim edildiğini belirten Mantar, "Yurt dışında Malezya, Endonezya, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Pakistan, Ukrayna ve Azerbaycan'da Barkan'ın satışı konusunda girişimlerimiz devam ediyor. Barkan, 5-6 ay önce sahaya çıktı, şimdi Türkiye'de kullanılmaya başlandı, yurt dışına da satışı için görüşmelerimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.

havelsan üretimi insansız kara aracı barkan 8 ülke talip türk silahlı kuvvetleri