''Hayatı Tespih Yapmışım'' Şarkısının Yüzde 48'i Çalıntı Çıktı

TAKİP ET

Bilirkişi heyeti ''Hayatı tesbih yapmışım'' şarkısının ''Tövbeler Olsun'' isimli şarkının bestesinden yüzde 48 oranında intihal yoluyla oluşturulduğunu belirledi.

Keman sanatçısı ve besteci Özcan Şenyaylar, 2001’de yazdığı bestesi ve sözleri kendisine ait ‘'Tövbeler Olsun'’ eserinin müzik yapımcısı Tayfun Soydemir tarafından '‘Hayatı Tespih Yapmışım’' adlı şarkıya dönüştürüldüğünü söyleyerek durumu MESAM’a bildirdi.

Özcan Şenyaylar'ın avukatları, İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne intihal (aşırma) davası açarak Tayfun Soydemir’in ‘Tövbeler Olsun’ eserinden izin almadan besteleri kullandığını bildirdi.

MESAM Teknik Bilim Kurulu yaptığı incelemede ‘Hayatı Tespih Yapmışım’ şarkısının Şenyaylar’ın eserinden intihal etmek suretiyle yazılmış olduğunu belirtti.

Dava Dosyası Bilirkişi Heyetine Gönderildi

Mahkeme intihalin tespiti için dava dosyasını bilirkişi heyetine gönderdi. Bilirkişi raporunda her iki eseri, dinleme ve notalar üzerinde yapılan incelemeler sonucunda şarkının yüzde 48’inde benzerlik bulundu. Bilirkişi heyeti, “Her iki eserin tempoları, son durak perdeleri, enstürümantasyon benzerliği çarpıcı şekilde sergilemese de melodiler arasındaki benzerlik teknik olarak saptanmaktadır” dedi.

Özcan Şenyaylar’ın bestesinin izinsiz işlenmesi suretiyle açılan dava önümüzdeki günlerde görülecek.

hayatı tesbih yapmışım intihal çalıntı tövbeler olsun bilirkişi heyet dava mahkeme