Haydut Çin, Uygur Soykırımı'nı Tanıyan İngilizleri Üstü Kapalı Tehdit Etti

TAKİP ET

Birleşik Krallık'ta parlamento, Uygur Soykırımı'nı oy birliği ile kabul ettikten sonra Çin hükûmeti, "İngilizlerin zaten yeterince sorunu var, kendi sorunlarıyla ilgilensinler" diyerek üstü kapalı tehditler savurdu.

Çin Hükûmeti, Birleşik Krallık'ta parlamentonun Uygur Soykırımı'nı oy birliğiyle tanımasına sert bir tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, "Sincan'daki [Doğu Türkistan'daki] sözde soykırım, Çin karşıtı uluslararası güçlerin tasarladığı büyük bir yalandır. Çin Hükûmeti ve Sincan'daki [Doğu Türkistan'daki] tüm etnik grupların mensupları bu tür iddiaları şiddetle kınamakta ve kararlılıkla karşı çıkmaktadır" dedi.

Çinli yetkili, Avam Kamarasında oy birliğiyle kabul edilen Uygur Soykırımı karar tasarısı için yapılan oylamada kabul oyu veren milletvekillerine, yani parlamentodaki bütün İngiliz milletvekillerine yönelik olarak da "İngilizlerin yeterince sorunu var. Söz konusu İngiliz milletvekilleri kendi işlerine bakmalı ve kendi seçmenlerinin sorunlarıyla ilgilenmeli" şeklinde üstü kapalı tehditler savurdu.

Birleşik Krallık parlamentosunda dün akşam geç saatlerde kabul edilen kararda, "Uygur Türklerinin insanlığa karşı suç ve soykırıma maruz kaldığı" ifadesi yer alıyor.

Sembolik bir nitelik taşıyan bu karar, İngiliz hükûmetine yönelik herhangi bir talep içermiyor ve hükûmet açısından da hukukî bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Birleşik Krallık Hükûmeti, soykırım tanımının hangi olaylara uyarlanabileceğini belirlemenin mahkemelerin işi olduğunu savunuyor.

İnsan Hakları İhlallerini BBC İfşa Etmişti

İngiliz kamu yayıncılık kuruluşu BBC'nin Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine ilişkin görgü tanıklarına dayandırdığı kapsamlı çalışmada, kamplarda esir tutulan kadınlara yönelik Çin hükûmetinin sistematik tecavüz, cinsel taciz ve işkence uygulamaları ifşa edilmişti.

İnsan hakları örgütleri Doğu Türkistan'da bir milyona yakın Uygur Türkü'nün toplama kamplarında esir tutulduğunu ve başta pamuk tarlaları olmak üzere çeşitli işlerde zorla çalıştırıldığını ortaya çıkardı. Çin ise utanmadan bu toplama kamplarının aslında birer eğitim kampı olduğu ve kişileri sözde terörizmden uzak tutmayı amaçladığı yalanlarıyla uluslararası toplumu aldatıyor.

Uygur Türkleri Doğu Türkistan Uygur Soykırımı Toplama Kampları Gözaltı kampları Kızıl Çin İşgalci Çin Uygur Soykırımı Soykırımcı Çin Çin Çin propagandası ÇKP ÇKP propagandası İngiltere Avam Kamarası Birleşik Kr