Hayvanlar Depremi Önceden Hissedebilir Mi?

TAKİP ET

Gölcük depremi, Kahramanmaraş depremleri vb. depremlerden önce köpeklerin saatlerce havladığı söylendi. Peki, hayvanlar gerçekten depremleri yaşamadan önce hissedebilir mi?

Kahramanmaraş depremi gerçekleşmeden önce bölgedeki köpeklerin saatlerce uluduğu söylendi. Büyük Gölcük depreminden sonra da aynı şeyler söylenmişti. Peki, hayvanlar afetleri gerçekleşmeden saatler önce hissedebilir mi yoksa bu ağızdan ağıza dolaşan bir şehir efsanesi mi? Milattan öncesine kadar giden bazı kayıtlar; fareler gelincikler, yılanlar ve böcekler gibi birçok hayvanın depremler yaşanmadan önce şehri terk ettiklerinden bahsediyor. Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsünde hayvan davranışlarını inceleyen Profesör Martin Wikelski, uzun araştırmaları sonucunda bu konudaki gerçekleri ortaya çıkardı. Detayları birlikte inceleyelim.

2016 yılında biyaloglar bir araştırma yaparlar. Bu araştırma bir çiftlite yaşayan 6 inek, 5 koyun ve 2 köpek üzerinde yapıldı. Hayvanların üzerine hızlandırılmış hareketleri kaydenden oldukça hassas aletler takıldı. Araştırmanın gerçekleştiği bölgede 18.000'den fazla deprem meydana geldi. 

Hayvanlar Birbirini Tetikliyor

Araştırmanın sonuna gelindiğinde 3,8 ve daha büyük depremlerden önce ahırdaki ineklerin hareketlerinde değişiklikler olduğu gözlemlendi. Profesör Wikelski, “Bu bir tür karşılıklı etki sistemi” diye açıkladı. “Başlangıçta, inekler oldukları yerde donakalırlar, ta ki köpekler çıldırana kadar. Sonra inekler daha da çıldırır. Sonra koyunlar hareketlenir ve bu böyle devam eder.”

Araştırmalar çiftlik hayvanlarının 1 ile 20 saat ilerideki depremleri önceden hissedebildikleri; yüzeye yakın olan sarsıntılarda daha önce, uzak olanlarda ise daha geç tepki verdikleri ortaya çıkardı.

Hayvanların Hareketlerinden Dolayı Şehir Boşaltıldı

Çin'in Haichgeng kentinde 4 Şubat 1975 tarihinde meydane gelen 7,3 büyüklüğündeki depremden önceki haftalarda garip bir olay meydana geldi. Dondurucu soğuklara rağmen çok sayıda yılanın kış uykusundan uyanıp inlerini terk ettikleri gözlemlendi. Bu ve bunu gibi birkaç garip olayın ardından yetkililer büyük depremden saatler önce şehri boşaltma kararı aldı ve büyük bir felaketin önüne geçildi. 

Hayvanlar Depremi Önceden Anlamak İçin Kullanılabilir Mi?

Tıpkı örneğini verdiğimiz Çin'deki gibi hayvanlar depremlerde yaşanacak olası felaketlerin önüne geçebilir. 20 ila 50 arası hayvanın aynı anda ilginç tepkiler vermesi deprem uyarı sistemi olarak kullanılabilir. 

 

Hayvan Deprem Köpekler depremi anlar mı hayvanlar depremi anlar mı depremden önce köpek hareketleri depremden önce hayvanlar depremden önce köpekler