Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin AKP Üzerine Doktora Tezi: Kemalizm İthaldir

TAKİP ET

Ekonomi eğitimi olmayan ve Fetullah Gülen'i ABD'de ziyaret eden, Berat Albayrak'a yakınlığıyla bilinen yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin AKP üzerine yaptığı doktora tezinde Cumhuriyet eleştirileri yer aldı.

Lütfi Elvan'ın "görevden affını talep etmesiyle" Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başlayan Nureddin Nebati'nin "AK Parti teşkilatlarının demokratik değerlere bakışı üzerine karşılaştırmalı bir analiz: Milli görüşten muhafazakâr demokrasiye" başlıklı doktora tezinde Cumhuriyet ve Kemalizm eleştirileri yer alıyor. 

Cumuriyet gazetesinden Sefa Uyar'ın haberine göre, “Modern ulus devletlerin aşındığını” öne sürdüğü tezinde Nebati, “sosyalizmin şiddet içerdiğini, aşırı bürokratikleşmeye dayandığını ve totaliter olduğunu” belirtirken, liberal demokrasinin “kültürel, sınıfsal, etnik, cinsiyete ve kimliğe dayalı ilişkileri hiçe saydığını” savundu.
 

"Kemalizm İthaldir"


Cumhuriyet'in kurulmasının ardından İslam’ın gericilikle özdeşleştirildiğini öne süren Nebati, Kemalizm’in ithal edildiğini savunarak, “Kemalizm, aydınlanma düşüncesinin yarattığı değerlerin, bu değerlere yabancı bir coğrafyada tesis edilmesine dayanır. Özgün bir paradigma değildir, ithal edilmiştir” dedi.

Nebati, “1924’ten sonra katı bir modernleşmeci eğilimle toplumun kutsal saydığı pek çok değer ve sembol gerilik, şarklılık ve dinle ilişkilendirilerek kamusal hayattan ‘temizlenmiş’tir” ifadelerini kullandı.
 

"Uluslaşma, Tek Tipleştirici"


Nebati’nin, uluslaşmayı “tek tipleştirici” şeklinde nitelendirerek, “asimilasyon gibi yöntemler kullanıldığını” iddia etmesi de dikkat çekti.
 

Şeyh Sait ve Menemen İsyanları Savunusu


Nebati, laik Cumhuriyet'e karşı gerçekleştirilen Şeyh Sait ve Menemen isyanlarını da “cumhuriyetin dayattığı köktenci modernleşmenin halk tarafından kabul edilmediği” savına örnek olarak gösterdi.

Cumhuriyet'in, İslam’a yönelik baskıcı tavrı olduğu iddiasında da bulunan Nebati, Menemen isyanına “hadise” derken, bu isyanı “ilerici devrimcilerin icraatlarına yönelik gerici şeriatçilerin kalkışması” şeklinde değerlendirmenin “yüzeysel olacağını” savundu.
 

Adnan Menderes Pragmatist


Nebati’nin, Demokrat Parti’yi de değerlendirdiği tezinde, Adnan Menderes’in pragmatist olduğunu ve benimsediği İslami söylemin, politikaların halk nezdinde kabul görmesini kolaylaştırdığını belirtmesi de dikkat çekti.

nureddin nebati hazine ve maliye bakanı kemalizm doktora tezi menemen