Hazine'den Müteahhitlere Bir Ayda 8 Milyar TL Aktarıldı, Örtülü Ödenekten Beş Ayda 884 Milyon Lira Harcandı

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kamunun aylık harcama rakamları açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan kamunun aylık harcama rakamları açıklandı. Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kullandığı 'örtülü ödenekler' 2021 yılının beş ayında 884 milyon 522 bin lirayı buldu. Bakanlığın verilerine göre örtülü ödenekten Ocak'ta 267 milyon 803 bin TL, Şubat’ta 89 milyon 363 bin TL, Mart’ta 371 milyon 579 bin TL, Nisan’da 52 milyon 726 bin TL ve Mayıs’ta 103 milyon 51 bin TL’lik harcama yapıldı.

Kamu harcamalarındaki bir diğer kalem de kira giderleri oldu. Başta lüks makam araçlarında olmak üzere kamuda hemen hemen her alanda 'kiracılık' anlayaşını benimseyen AKP hükûmeti, beş ayda kamu kurumlarının kira giderleri için yaklaşık 4,8 milyar TL ödedi. Bu bedelin 260 milyon lirası taşıt kiralarına, 4 milyar 207 milyon lirası hizmet binası kiralarına, 57 milyon lirası uçak kiralarına ve 254 milyon lirası personel servis kiralarına ödendi.

Yandaş müteahhitlere verilen ihaleler devam ederken, 2021 yılının beş ayında inşaat firmalarına 23 milyar lirayı aşkın ödeme yapıldı. Farklı harcama kaleminde bulunan müteahhitlik giderleri için ise yalnızca mayıs ayında yaklaşık 8 milyar lira ödendi. 

Sosyal Yardım

Özellikle pandemi döneminde iyice zora düşen vatandaşlar için yapılan harcamalar ise beklendiği gibi diğer kalemlerin çok gerisinde kaldı. 'Sosyal Yardımlar' kalemi için yalnızca 2 milyar lira harcandı. 

Sosyal yardım kalemi adı altında yapılan bazı harcamalar şu şekilde oldu:

Silikozis aylıkları: 248 bin TL

Çocuklara aileleri yanında bakım desteği: 149 milyon TL

Doğum yardımı: 30 milyon TL

Bakıma ihtiyacı olan engellilere evde bakım desteği: 861 milyon TL

Ücretsiz seyahat desteği: 6 milyon TL

Muhtaç engellilere yardım: 4 milyon TL

Sosyal hizmet kuruluşlarında kalanlara destek: 5 milyon TL

18 yaş altı engelli yakınlarına sağlanan destek: 50 milyon TL

yardım sosyal yardım hazine ve maliye bakanlığı hazine para kalem gider bir ayda 8 milyar lira müteahhitlere inşaat firmalarına örtülü ödenek tayyip erdoğan cumhurbaşkanı harcamalar