HDL Kolesterol Nedir, Hangi Besinler HDL Kolesterolü Artırır?

TAKİP ET

HDL kolesterol iyi kolesterol olarak bilinmektedir.

HDL kolesterol iyi kolesterol olarak bilinmektedir. Yüksek yoğunluktaki lipoprotein olarak bilinmektedir. Vücut için faydalı olarak bilinen kolesterolün doku ve damarlardan karaciğere kadar taşınmasını sağlamaktadır. Üzerine düşmekte olan görevi gerçekleştirdiği zaman kalp hastalıklarının önüne geçmiş olmaktadır. Her insanda cinsiyete ve yaşa bağlı olarak HDL kolesterol seviyesi farklı rakamlarda olmaktadır. Bu rakamları belirleyen de hem kişinin yaşam tarzı hem de beslenme şeklidir. HDL kolesterol vitamin ve mineraller gibi beslenme kontrolü sayesinde kontrol edilebilmektedir. HDL kolesterol nedir? Sorusunun yanıtı da kontrol altına alındığı zaman birçok hastalıklardan korunabilecek kadar zararsız bir durumdur diyebiliriz. 

HDL kolesterolün yükseltilmesi için birçok beslenme ipucu ve sağlıklı tavsiyeler bulunmaktadır. HDL kolesterol düşük olduğu zaman birçok sağlık sorunu ortaya çıkmaktadır. Tabi ki bu konuda önceden tedbirler alınmakta ve yapılacak değişiklikler sayesinde HDL kolesterolü dengelenmektedir. HDL kolesterolünü yükseltmek için sigara bırakılmalı, düzenli olarak spor yapmalı, yemeklerde zeytinyağı kullanılmalı, karbonhidrat azaltılmalı, ideal kilonuza ulaşmalı, haftada en az 2 gün balık yenmeli ve bu sayede de HDL kolesterol yükseltilmelidir. 

HDL kolesterol seviyesini doktor yardımıyla ölçebilir ve HDL kolesterol nasıl artırılır? Sorusunun yanıtını iyi şekilde almalısınız. Bu soruya yanıt olarak şunları yapmakta fayda vardır: HDL kolesterol düşüklüğü sırasında doktorunuz ilaç tavsiye etmişse düzenli olarak kullanmalısınız. Hareketsiz yaşamdan daha aktif yaşama geçmelisiniz. Sigara ve alkol alışkanlığı varsa bırakılmalıdır. Bolca sebze ve meyve yenmelidir. Paketli ürünlerden ziyade doğal ürünler tercih edilmelidir. HDL kolesterol düşüklüğü kalp rahatsızlığını ortaya çıkarabileceği için çok tuzlu ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. 

HDL Kolesterol Yüksekliği Nedir?

HDL kolesterol düşüklüğü birtakım sağlık sorunlarına neden olabileceği gibi yüksekliği de olumsuz durumlara yol açmaktadır. HDL kolesterol nedir? Sorusunun cevabı kadar bunun düşüklüğü ya da yüksekliğinin de ne gibi durumlar oluşturacağını bilmek gerekmektedir. HDL kolesterol yüksekliği çok fazla endişe edilecek bir durum olmasa da çok yüksek olduğu zaman kişilerin damar içinde bulunan damarın daraldığı belirtilmektedir. Damar içindeki daralma ise HDL partiküllerinin metabolizmasında bir sorun olduğuna işaret etmektedir. 

HDL kolesterol değerinin çok yüksek çıkması durumunda genel metabolizma olumsuz olarak etkilenmekte ve hastalıklara neden olmaktadır. İdeal rakamlardan çok yüksek derecede ölçülen HDL kolesterol seviyesi sağlığı tehdit etmektedir. Bu yüzden zaman zaman kan testi yaptırmak ve kolesterol değerlerine baktırmak önemlidir. HDL kolesterol yüksekliği nedir? Diyenler için sağlıksal açıdan olumsuzluklara neden olabilen bir durum diyebiliriz. Bu yüzden de yüksek olmamasına özen gösterilmelidir. 

HDL Kolesterolün Düşük Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Genellikle kan tahlili ile teşhis edilmekte olan bu durum karşısında erkenden önlem almakta mümkündür. Bu yüzden HDL kolesterolün düşük olduğu nasıl anlaşılır? Sorusunun yanıtını bilmek ve bunları kontrol etmek önemlidir. Test sonuçlarının etkilenmemesi için de 8 – 12 saat açlık gerekmektedir. Su içilmesi test sonucunu etkilememektedir. Kan testi sayesinde bu tür değerler ölçülmektedir. 

HDL Kolesterol İçin İlaç Önerilir Mi?

Doğrudan HDL kolesterol için ilaç önerilir mi? sorusuna yanıt hayır olmaktadır. Ancak egzersiz ve yaşam tarzının değiştirilmesi ile düşürülmemesi durumlarında düzeylerin kontrol altına alınması amacıyla ilaç önerilmektedir. Tabi ki bunun için doktora gidilmelidir. 

Bu tarz tedaviler LDL kolesterolü düşürmekteyken HDL kolesterolün yükseltilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle ilaç tedavisi için hastaneye gitmeniz ve testleri yaptırmanız önemlidir. HDL kolesterol nedir? Sorusu için de tam olarak belirtilenlerin bilinmesi aksi durumlarda önlem alınmasına yardımcı olmaktadır.

hdl kolesterol hdl kolesterol nedir iyi huylu kolesterol