HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na Yanıt Verdi: İmralı'nın Bu Konuda Rolü Vardır ve Olacaktır

TAKİP ET

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kürt sorununun çözümü için TBMM'yi tek adres gösteren açıklamasına yanıt verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Halk TV'den Fikret Bila'ya yaptığı açıklamalarda Kürt sorununun çözümü için tek adresin TBMM olduğunu söylemişti.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları sonrası başlayan tartışmalara ilişkin konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Kürt sorunun çözümü noktasında da HDP'nin muhataplık ve aktörlük rolü açıkça ortaya çıkar. HDP, Kürt sorunun çözümü için her türlü görevi ve sorumluluğu yerine getirme amacıyla kurulmuş bir partidir. Daha doğrusu HDP, kendisinden önce Kürt sorununun barışçıl, demokratik çözümünü hedefleyen partilerin mirasını devralmış ve bunu daha bütünlüklü bir çerçeveye oturtmuştur. HDP, Kürt sorunun çözümünü Türkiye’deki demokrasi sorununun temeli olarak görmektedir" dedi.

İmralı'nın Rolü Vardır ve Olacaktır

"Kürt sorununun çok boyutlu ve çok aktörlü bir nitelik taşıdığını göz ardı etmemek gerekir. Kürt sorununda çözüm için niyet beyan etmek, aynı zamanda bütünlüklü yöntemler geliştirmeyi de gerektiriyor. Bütünlüklü yöntem derken, çeşitli mekanizmaların varlığından söz ediyorum. Kürt sorunu gibi çok boyutlu ve çok aktörlü bir meselenin incelikli, iyi tartışılmış, sağlıklı mekanizmalarla çözülebileceğini görmek gerekiyor. Bu sadece Kürt sorununa özgü bir durum da değil. Dünyada benzer sorunların tümünde de aynı nitelikler, aynı özellikler göze çarpıyor. Bu sorunlar, tekrar ediyorum, çok boyutludur, çok aktörlüdür. Şimdi önceliklerimizi belirlememiz gerekiyor" diyen Sancar "Öncelik, siyasi çözüm ise bunun ana adresinin Türkiye Büyük Millet Meclisi olması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca eğer kalıcı bir barış istiyorsak çok geniş bir toplumsal mutabakata ve meşrutiyete de ihtiyaç vardır. Bunun için de Kürt sorunundaki aktörlerin tümünü hesaba katmak gerekir. Bu aktörleri göz ardı ederek bütünlüklü bir yöntem oluşturmak gerçekçi bir yaklaşım değildir. Esasında Türkiye bu durumu geçmişte, mesela 2009’da 2013-2015 arasında deneyimledi. Bana sorarsanız İmralı’nın rolü tartışması çoktan aşılmış olması gereken bir meseledir. İmralı’nın da bu konuda önemli rolü vardır ve olacaktır. Bu gerçeklik de geçmişte zaten ayrıca hayata geçirilmiştir" diye konuştu.

"Esasen 27 Eylül’de açıklayacağımız deklarasyonda yaklaşımlarımızı açıklıkla ortaya koyacağız" diyen Sancar "Bu deklarasyonun tabandan merkezi kurullara kadar her kademede yapılmış tartışmaların bir ürünü olduğunu da bir kez daha hatırlatayım" ifadelerini kullandı.

Ne Olmuştu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Erdoğan'ı çözüm süreci konusunda İmralı'yı muhatap aldığı için eleştirmiş ve görüşülmesi gereken adres olarak HDP'yi işaret etmişti.

Kılıçdaroğlu "Kemal Kılıçdaroğlu ve İttifakları" belgeselinde yaptığı açıklamalarda "Kürt sorunu çözmek için meşru bir organa ihtiyacımız var. Devlet dediğiniz kurum gayrimeşru bir organla muhatap olmaz. Erdoğan bunu yaptı. Devleti, İmralı ile muhatap kıldı. Mesela İmralı meşru bir organ değil. Meşru bir organ kimdir? HDP'yi meşru organ olarak görebiliriz. Halkın desteği var" demişti.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise Kılıçdaroğlu'na Twitter üzerinden verdiği yanıtta "Asla unutulmaması gereken şey demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı’dır" demişti.

Bunun ardından Temelli'ye yanıt veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu çözüm sürecinin yanlış adresle yapıldığı için başarısız olduğunu belirterek sorunun çözümü için TBMM'yi işaret etmiş ve "Bizim için bu konuda tek adres var o da Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Parlamento dışında bir adres yoktur. İmralı da Kandil de muhatabımız değildir. Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşu dahil en kritik sorunlarını Meclis’te çözmüştür. Meclis millet iradesinin Kabe’sidir" demişti.

İYİ Parti adına konuya ilişkin ilk açıklamayı yapan Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise "Hiç kimse Kürt seçmen kitlesini HDP’nin sadık bendesi olarak görmesin" demiş, Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının ardından Twitter hesabı üzerinden Kılıçdaroğlu'na destek niteliği taşıyan bir açıklama yapan eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Çözümün adresi de doğal olarak TBMM’dir" demişti.

HDP Genel Başkanı Mithat Sancar CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na Yanıt Verdi İmralı'nın Bu Konuda Rolü Vardır ve Olacaktır