HDP, TİP ve EMEP'in Bulunduğu 3. İttifak Geliyor

TAKİP ET

Yaklaşan seçimlere sol partilerin oluşturacağı 3. bir ittifakın katılacağı konuşuluyor.

Gerçek Gündem, Türkiye İşçi Partisi, Emek Partisi ve HDP'nin katılımıyla yeni bir seçim ittifakının yolda olduğunu yazdı.

Türkiye seçim ittifaklarıyla 24 Haziran 2018 seçimlerine gittiğimiz süreçle tanıştı. İlk olarak sistemi getiren AKP ve MHP tarafından kurulan Cumhur İttifakı, sonrasında da CHP ve İYİ Parti'nin ardından Demokrat Parti ve Saadet Partisi'nin katılımıyla kurulan Millet İttifakı.

Habere göre yaklaşan seçimlere Türkiye 2 değil, 3 ittifakla girecek.  Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ve TİP milletvekilleri Barış Atay, Ahmet Şık ve Sera Kadıgil, pazartesi günü yaptıkları toplantıda tüm sol partilere üçüncü bir ittifak çağrısı yaptı.

TİP lideri Erkan Baş, HDP ve diğer sol partilerin bir araya gelmesi durumunda fazladan 1 milyon 800 bin oyun toplanabileceğini ve 20 sosyalist ve sol milletvekilinin Meclis'e girebileceğini söyledi.

TİP'in çağrısı sonrasında ilk cevap EMEP'ten geldi ve EMEP tarafından açıklanan Demokratik Bir Ülke ve İnsanca Yaşam Bildirgesi'nde üçüncü ittifak beklentisi vurgulandı. EMEP adına açıklama yapan Genel Başkan Ercüment Akdeniz, "Halk İttifakı’nın sağlanması için acilen bir araya gelmesi için Türkiye’nin çıkış yolunu gösterecek ilkeler ve talepler manzumesini ortaya koydu. Cumhur İttifakı’nı yıkacak Millet İttifakı karşısında halkların kararlılıkla savunacak herkesi birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

HDP Genel Başkanı Mithat Sancar ise "Bizim bir ittifak arayışımız var. En geniş adıyla bu ittifakı ‘Demokrasi İttifakı’ şeklinde adlandırıyoruz. Demokrasi İttifakı hedefimizi çok geniş kesimleri kapsayacak şekilde tanımlıyoruz. Bu ittifak, sadece belli bir çevreyle sınırlı olmayacaktır. Demokrasi ittifakında biz elbette sol sosyalist güçlerle birlikte yürümek istiyoruz" dedi.

Gelişen süreçte Halk İttifakı ya da Demokrasi İttifakı adıyla üçüncü ittifakın ortaya çıkması bekleniyor.

üçüncü ittifak demokrasi halk ittifakı hdp emep tip