HDP'den Küstah Açıklama: Türkiye Soydaş Milliyetçiliği Yaparak Savaşı Körüklememeli

TAKİP ET

Ermenistan'ın Azerbaycan'a saldırması üzerine Türkiye'nin Azerbaycan'da yana tavır koyması Kürtçü parti HDP'de rahatsızlık uyandırdı.

Esasen Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ bolgesini yıllardır işgal altında tutan ve son yıllarda sürekli olarak Azerbaycan'a saldıran Ermenistan'a karşı Türkiye'nin tavır alması ve Azerbaycan'a destek vermesi Kürtçü parti HDP'yi rahatsız etti. Konuya ilişkin açıklama yayınlayan HDP, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ı işgalini küstah bir şekilde "tarihsel problem" olarak nitelendirdi. HDP ayrıca, savaşı körükleyen Ermenistan'a yönelik olarak da barışçıl ve diplomatik bir dil kullanılması gerektiğini söyledi. Azerbaycan Türklerinden "Azeri" şeklinde bahseden HDP, Ermenileri ise "kadim millet" olarak tanımladı.  

HDP'nin küstah açıklaması şu şekilde; "AKP hükümeti şimdi de Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki tarihsel problemleri "soydaşlık" üzerinden değerlendirip Azeri hükûmetini savaşa teşvik eden milliyetçi söylemlerde bulunuyor, yangının üzerine körükle gidiyor. Kaldı ki, Ermeniler de Azeriler gibi bu coğrafyanın kadim halklarındandır. Bu bağlamda Türkiye hükûmetini bir tarafı destekleyerek ve soydaş milliyetçiliği yaparak savaşı büyütmek yerine, Türkiye'de yaşayan halkların Azeri ve Ermeni halkları ile olan tarihsel bağlarını esas alarak arabulucu ve barışçı bir diplomasi yürütmeye çağırıyoruz."