Hedefleri Tutturamıyorlar ama Yine de Bıkmıyorlar: Kanal İstanbul'a da Geçiş Garantisi

TAKİP ET

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul'un da geçiş garantili projelerden biri olacağını açıkladı.

Geçen yıl 1 milyon 279 bin yolcu garantisi verilen Zafer Havalimanı'nı sadece 7 bin 235 yolcu kullanmış, gelmeyen yolcular için 6 milyon 738 bin euro ödenmişti.

Ankara Tren Garı’nda verilen yolcu garantisi de tutmamış 5 ay için 40.6 milyon TL + KDV ödenmişti.

Zafer Havalimanı ve Ankara Tren Garı gibi geçiş garantisi verilen onlarca projede verilen sayı tutmadığı gibi halkın cebinden çıkan paraların ardı arkası kesilmemişti. Ancak projelerde planladıkları sayıya ulaşamayan AKP yönetimi, bu işi beceremediğini fark edip vazgeçmek yerine geçiş garantili projelerini sürdürüyor.

Finans Modellerini En Başarılı Uygulayan Ükelerden Birisi Türkiye

Katıldığı bir televizyon programında Kanal İstanbul projesi hakkında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, projenin toplam maliyetinin 15 milyar dolar olduğunu, ortalama 12 yılda da kendi gelirini kazanmaya başlayacağını söyledi.

Projede geçiş garantisi verileceğini açıklayan Karaismailoğlu, "Geçiş garantisi olacak mı?" sorusuna, "Tabii ki öyle bir fizibiliteniz olması lazım. Çünkü bu bir finans modelidir. Yatırımcı gelip bir yatırım yapacak, devletten para almadan. Onun üstüne de çıkabilir. Altını düşünmemek lazım. Bu tür finans modellerini en başarılı uygulayan ülkelerden birisi Türkiye" yanıtını verdi.

kanal istanbul proje adil karaismailoğlu ulaştırma bakanı