Alman Beşinci Kol Faaliyetleri Tam Gaz Devam Ediyor: Heinrich Böll Stiftung Derneği Mültecilerin Türkiye Toplumunun Parçası Olduğuna İlişkin Rapor Yayımladı

TAKİP ET

Alman beşinci kol faaliyetleri tam gaz devam ediyor.

Son 10 yılda yoğun göç alan ve adeta bir göçmen hendeğine dönüşen Türkiye'deki sığınmacı sorunu büyürken Alman beşinci kol faaliyetlerinin merkezi haline gelen Heinrich Böll Stiftung Derneği, Türkiye'deki göçmenlere ilişkin rapor yayımladı.

Derneğin Türkiye temsilciliğinin desteğiyle "bağımsız akademisyenler" Deniz Yükseker, Hatice Kurtuluş, Uğur Tekin ve Esra Kaya Erdoğan’ın yer aldığı Türkiye’de 2010 yılı sonrası göçler ve göçmenlerin toplumsal katılımına ilişkin yaptıkları araştırmanın bulgularına göre göçmenler, tüm olumsuz koşullara rağmen toplumun bir parçası haline geldi. 

Rapora göre göçmenlerin Türkiye'de kalış süresi uzarken, eğitime devam yüzde 75,3 oranla en az Suriyelilerde görülüyor. Bu oran ilk ve orta öğretimde yüksekken üniversitede düşüyor. Erkek çocuklarının büyük bir oranı lise çağında istihdama katılması için okullardan alınırken, kız çocukları ise ergenliğe girdiklerinde eğitimden aileleri tarafından çekiliyor. Bu yolla çocuk işçiliği de göçmenler arasında giderek yayılıyor. 

Öte yandan raporda Türk gençlerinin Türkiye'den memnun olmadığı ancak Suriyelilerin ve diğer göçmenlerin Türkiye'de yaşamaktan memnun olduğu ifade edildi. 

heinrich böll stiftung derneği mülteci alman alman derneği