Amasya Çocuk Acilde Yetişkinlerin Köşe Kapmaca Oyunu

TAKİP ET

AKP hükümetinin her alanda olduğu gibi sağlık alanında da uyguladığı yanlış politikaların sonuçları vatandaşları ve hekimleri mağdur etmeye devam ediyor.

Amasya Kadir Çakı Çocuk Acil ve Semt Polikliniği'ndeki çocuk hastalar ve yetişkinler büyük mağduriyet yaşıyor. Günde yaklaşık 400 çocuğun ve yetişkinin başvurduğu bir acil servis nöbetinde bu kadar hastayı, yalnızca 2 hekim canla başla çalışarak tedavi etmeye çalışıyor.

Hastanenin imkanları ise bir hayli kısıtlı. Yetişkin hastaların ısrarla çocuk acilde muayene olmaya çalışması ise kısıtlı olan imkanların çıkmaza sürüklenmesine sebep oluyor. Hekimlerin yaşadığı zorlukları öğrenmek adına görüştüğümüz kaynaklar şunları söyledi:

"Hastanemizde birinci önceliğimiz çocuk hastalarımızı sağlığa kavuşturmak, fakat yetişkin hastalarımız, evleri yakın olduğu için çocuk hastaların arasında sıra bekliyorlar. Bu durumdan çocuklu aileler de en az bizim kadar şikayetçi ve çözüm bekliyorlar. Çocuk Acile ayrılan 2 hekimin yoğun iş yükünden ötürü, çocuklarına yeterli zaman ayrılamamasından endişe eden veliler ile yetişkin hastalar arasında, doktor sırası beklenirken zaman zaman gerginlikler yaşanıyor. Zaten hastanemizin fiziksel imkanları da yetişkin hasta bakmak için yeterli değil. Personellerimiz çocuk hastalar konusunda tecrübeli, hastanenin yatakları ve sedyeleri çocuklara uygun; yetişkin hastalar için şehirde yetişkin acil mevcut iken, çocuk hastalarımızın tek muayene şansı bizim hastanemiz. Çocukların mağdur olmaması adına yönetime de çocuk acilin ayrılması konusunda başvuruda bulunmamıza rağmen herhangi bir sonuç alamadık. Yetkililerden sorunumuza çözüm üreterek Amasya'nın çocuklarının ve bebeklerinin yüzlerini güldürmelerini bekliyoruz".

Kadir Çakı Çocuk Acil ve Semt Polikliniği ile ilgili öğrendiğimiz bilgiler ışığında, hastanede Tomografi cihazı, Mr Cihazı, Ultrason gibi nitelikli teknolojik ekipmanların bulunmadığını tespit ettik. İleri görüntüleme yöntemlerinin yetişkin acilde olmasına rağmen, travma hastalarının (vurma, çarpma, düşme, burkulma..) ısrarla çocuk acile başvurdukları, bu görüntüleme yöntemlerinin gereksiniminden ve çocuk acildeki eksikliğinden dolayı tekrar yetişkin acile gitmek zorunda kalan vatandaşların mağdur oldukları öğrenildi. Türkiye'de merkez çocuk acillerle kıyaslama yapıldığında, çocuk acillerde travma hastalarının bakılmaması gerektiği, bu hastaların doğrudan yetişkin acile yönlendirilmesi gerektiği de tespit edildi.

Kadir Çakı Çocuk Acil ve Semt Polikliniği altında hiçbir yetişkin uzman bulunmamasına rağmen, hekimler bebeklerin ve çocukların arasında yetişkin hastalara hizmet vermeye çalışıyor. Yetişkin uzman gereksinimi olan hastaların ise ambulansla şehir içi nakil serüveni başlıyor. Aynı zamanda bebek hastaları muayene etmeye çalışan hekimler bir yandan da ambulansa bilgi verip nakledilecek hastanın can güvenliğini sağlamaya çalışıyorlar.

Ortopedinin, Beyin Cerrahinin, Tomografinin ve Mr'ın yetişkin acilin bulunduğu binada olması ve uzun kol/uzun bacak atellerinin yapılamadığı hastanede travma hastalarının bakılmaya çalışılması kafalarda soru işaretleri oluşturuyor.

Yaklaşık 400 çocuk ve yetişkin hastaya, sadece 2 hekimle yetişilmeye çalışılan bir nöbetin sonunda, hekimler umutlarını kaybetmiş gözüküyor. Öğrendiğimiz bilgilere göre çocuk acilde çalışan hekimler istifanın eşiğinde... Bu yükü daha fazla kaldıramayacaklarını düşünen hekimler, sorunlarına sırt çevrildiğini ve onlarla ilgilenilmediğini düşündükleri için onca yıl emek vererek meslek sahibi oldukları bu yoldan dönmeyi düşünüyorlar.

Ne diyelim, hekimlerimizin dertlerine derman olmayanlar utansın...

 

 

amasya çocuk acil yetişkin uzman hekim istifa sağlık sistemi