Helal Akreditasyon Kurumu'nun Düşündürücü Tablosu: Gelir 400 Bin TL, Bütçe 27 Milyon TL

TAKİP ET

Helal Akreditasyon Kurumu'nun 2019'dan bu yanan yalnızca 5 kuruluşa helal akreditasyon sertifikası verdiği bun rağmen kurumun bütçesinin 27 milyon lira olduğu anlaşıldı.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Helal Akreditasyon Kurumu ile ilgili bir önerge vererek Helal Akreditasyon Kurumu'nda neler olduğuna dair konuları gündeme taşıdı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın CHP'li Tarhan'ın önergesine cevap vermesiyle Helal Akreditasyon Kurumu'nun 2019 yılından bu yana sadece 5 kuruluşa helal akreditasyon sertifikası verdiği ve 403 bin 252 TL gelir elde ettiği anlaşıldı. Öte yandan, bu yıl 14,9 milyon lira harcayan kuruma, son iki yılda 27 milyon 448 bin 300 TL bütçe ayrıldı.

Pekcan'ın önergeye verdiği cevapta "Ticaret Bakanlığı’na verdiğimiz soru önergesine karşılık Bakanlık, 2019’dan bu yana sadece beş kuruluşa helal akreditasyon sertifikası verildiğini belirtmiştir. Yaklaşık üç yılda bu kadar az sertifika verilmesi, kurumun işlevselliği açısından düşündürücüdür. Kurum bugüne kadar 17 farklı ülkeden 36 belgelendirme kuruluşundan başvuru aldıklarını ifade etmiştir. Helal Akreditasyon Kurumu 2020 yılında ise sadece 3 kuruluşa sertifika vermiştir" ifadeleri yer aldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP'li Tarhan, "Helal Akreditasyon Kurumu’nun giderleri bütçeden karşılanıyor, binasını Milli Emlak Genel Müdürlüğü tahsis ediyor. Ancak kurum bugüne kadar sadece 5 kuruluşa sertifika vermiş ve karşılığında kendi giderlerini dahi karşılamayan bir gelir elde etmiştir. Bununla birlikte hala kurum finanse edilmeye devam edilmektedir. Finansal açıdan kendini dahi idare edemeyen bu kurumun bütçeden bu derece bir pay alması doğru değildir. Ayrıca kurum personel alımına devam ettiklerini de bildirmiştir. Kurumun giderleri artarken gelirleri aynı ölçüde artmamaktadır. Etkin bir belgelendirme faaliyetine sahip olmayan bu kurumun devlet tarafından finanse edilmesi bütçeyi zarara uğratmaktadır. Helal Akreditasyon Kurumu kendi ihtiyaçlarını karşılayan bir gelir elde etmedikçe, etkin ve verimli bir helal belgelendirme sistemi sağlanmadıkça kurumun faaliyetine devam etmesi topluma bir yük olmaktadır" şeklinde konuştu.

helal akreditasyon kurumu bütçe ödenek gelir gider 400 bin tl 27 milyon tl 14 milyon tl ruhsar pekcan tahsin tarhan chp önerge soru tbmm verdi cevap anlaşıldı düşündürücü tablo