Her Acil Durumda Halktan Para İsteyen Kızılay, Uçak Kaldırmayı Dahi Beceremedi

TAKİP ET

Yemen'e insanı yardım göndermek için bir havacılık şirketinden 245 bin dolara uçak kiralayan Kızılay, uçağın havalanamaması nedeniyle ödediği parayı geri alamadı. Konuyla ilgili dava açan Kızılay, 72 bin lira daha kaybetti.

Yolsuzluk iddialarının yanı sıra neredeyse her acil durumda halktan bağış toplamasıyla gündeme gelen Kızılay'ın trajikomik bir skandalı daha ortaya çıktı. 

BirGün'ün haberine göre, 2017 yılında Yemen'de yaşanan kolera salgınında Yemen halkına yardımcı olmak için 10 ton gıda ve 46 ton ilaç yardımı göndermek üzere 245 bin dolar peşin ödeme bedeliyle Merkür Uluslararası Taşımacılık Şirketi ile anlaşan Kızılay, bir kargo uçağı kiraladı. 27 Haziran 2017'de yardımlar yüklemeye hazır hale getirilirken, kirlanan uçak Sabiha Gökçen Havalimanı'na inerek Aden Havalimanı'na hareket etmek üzere hazırlıklara başladı.

Uçuş İzni Alınamadı

Üst uçuş izni vermesi gereken Suudi Arabistan Koalisyon Güçleri, uçuş iznini vermeyince yardım malzemeleri hava yoluyla gönderilemedi. Bunun üzerine Kızılay, uçağı kiraladığı Merkür Uluslararası Taşımacılık Şirketi’ne ödediği 245 bin doları geri alabilmek amacıyla dava açtı.

Davanın görüldüğü 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde Kızılay’ın dava açtığı havacılık şirketinin avukatı "Uçuş izni alınması Kızılay’ın yükümlülüğündeydi. İmzalanan sözleşmede bu iznin zamanında alınamaması ve bu nedenle uçuşun iptal edilmesi halinde, havacılık şirketinin kiralama ücretinin tamamına hak kazanacağı belirtilmişti. Müvekkilim sözleşmeden kaynaklanan borç ve yükümlülüklerini süresi içinde ve usulen yerine getirdiğini ve açılan davanın reddine karar verilmesi gerektiğini belirtmiştir" savunmalarını sıraladı. 

Mahkeme, Kızılay’ın kargo uçağı kiralandığı havacılık şirketinin, uçağı belirlenen havalimanında, belirlenen saatte hazır hale getirdiğini ve bir kusurunun olmadığını vurguladı. Suudi Hava Kuvvetleri’nden izinlerin alınmasının Kızılay’ın sorumluluğunda olduğu, izinlerin zamanında alınmaması halinde havacılık şirketini aldığı parayı geri vermeme hakkı olduğunu kaydetti.

Mahkeme Masrafı Çıktı

Bu kararla birlikte 245 bin doları geri almak için dava açan Kızılay, davanın reddedilmesi dolayısıyla 72 bin 549 TL’lik vekalet ücretini Merkür Havacılık Şirketi’ne ödemek durumunda kaldı.

 

kızılay uçak izin alınamadı dava karar tazminat geri ödeme 245 bin dolar 72 bin tl mahkeme masrafı yemen insani yardım ilaç gıda