HES Kodu Uygulamasında Değişikliğe Gidildi

TAKİP ET

HES kodu uygulamasında "temaslıları" ilgilendiren bir değişikliğe gidildi.

"Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon" rehberinde bir güncelleme yapan Sağlık Bakanlığı, en az iki doz aşısını yaptırmış veya son 6 ay içinde hastalığı atlatmış olan vatandaşların hasta biriyle teması halinde HES kodu "riskli" olarak değiştirilmeyecek.

Bununla birlikte söz konusu temaslı vatandaş "Vaka Takip Modülü"ne "temaslı" olarak kaydedilerek bu vatandaş maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak günlük hayatını sürdürecek.

Çin Virüsü'ne ilişkin bir belirtinin ortaya çıkması durumunda ise bu vatandaş sağlık kurumlarına başvurarak PCR testi için örnek verecek. Herhangi bir Çin Virüsü semptomu görülmemesi durumunda ise 5. gün PCR testi yaptırma mecburiyeti doğacak ve testin yaptırılmaması durumunda söz konusu kişinin HES kodu "riskli" olacak.

Söz konusu vatandaş karantinaya alınacak ve PCR testinin sonucunun pozitif olması durumunda izole edilerek tedavisi yapılacak. PCR testinin negatif çıkması durumunda ise "riskli" kaydı aynı gün değiştirilecek.

Ayrıca Beta, Gama ve Delta varyantlarının kişide görülmesi halinde 14 günlük izolasyon süresi uygulanacak ve bu süre dolduğunda izolasyon test yapılmaksızın bitecek. Bunun yanı sıra bu varyantlara yakalanan kişilere izolasyonun erkenden bitirilmesi için test de uygulanmayacak.

çin virüsü covid hayat eve sığar HES kodu riskli aşılı değişiklik