Higgs Bozonunu Keşfeden Fizikçi Peter Higgs 94 Yaşında Hayatını Kaybetti

TAKİP ET

Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs, Edinburgh'taki evinde öldü.

Higgs bozonu olarak bilinen parçacığı keşfeden Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs hayatını kaybetti.

1964 yılında bozonun parçacıklara kütlelerini vererek evrenin bir arada tutulmasına nasıl yardımcı olduğunu gösteren çalışmasıyla 2013 yılında Nobel fizik ödülüne layık görülen 94 yaşındaki Higgs, Pazartesi günü Edinburgh'daki evinde hayatını kaybetti.

Higgs'in çalışması, 2008 yılında başlayan bir dizi deneyin ardından, 2012 yılında İsviçre'deki Cern'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısında çalışan fizikçiler tarafından kanıtlanmıştı. 

The Guardian'ın haberine göre Higgs'in ölümünü duyuran Edinburgh Üniversitesi'nin rektörü Prof Peter Mathieson şunları söyledi:

“Peter Higgs olağanüstü bir bireydi; vizyonu ve hayal gücü bizi çevreleyen dünyaya dair bilgimizi zenginleştiren gerçekten yetenekli bir bilim insanıydı.

Onun öncü çalışmaları binlerce bilim adamını motive etti ve mirası, gelecek nesiller için çok daha fazlasına ilham vermeye devam edecek."

Cern'in genel müdürü ve 2012'de Higgs parçacığının keşfedilmesine yardımcı olan Atlas deneyinin eski lideri Prof Fabiola Gianotti Higgs'in ölümünün ardından şunları söyledi:

"Parçacık fiziğine olağanüstü katkılarının yanı sıra Peter çok özel bir insandı, ender görülen alçakgönüllü bir adamdı. harika bir öğretmen ve fiziği çok basit ve derin bir şekilde açıklayan biri.

Cern'in tarihinin ve başarılarının önemli bir parçası onunla bağlantılı. Çok üzgünüm ve onu çok özleyeceğim."

Nobel Fizik Ödülü getiren Higgs'in kuramı, dünyanın nasıl meydana geldiğini tanımlayan parçacık fiziğinin Standart Model'inin ana parçasını oluşturuyor. Standart Model'e göre çiçeklerden insana, yıldızlardan gezegenlere her şey, madde parçacıklarından meydana geliyor.

Bu parçacıklar ise her şeyin olması gerektiği gibi çalışmasını sağlayan güç parçacıkları aracılığıyla yönetiliyor. Standart Model, aynı zamanda Higgs ya da Tanrı Parçacığı olarak bilinen özel bir parçacığın varlığına dayanıyor.

Bu parçacık, tüm uzayı kaplayan görünmez bir alandan türüyor. Model'e göre Higgs Parçacığı olmadan hiçbir şey var olamıyor. Çünkü Higgs Parçacığı'nın görünmez alanla teması, parçacıkların kütle kazanmasına yol açıyor. Englert ve Higgs'in ortaya koyduğu kuram, bu süreci açıklıyor.

higgs peter higgs peter higgs hayatını kaybetti peter higgs dead peter higgs death