Hindistan Ay'a Çıkan Dördüncü Ülke Olacak

TAKİP ET

Hindistan, Chandrayaan-3 görevi ile Ay'a kontrollü iniş gerçekleştiren dördüncü ülke olmak için kolları sıvadı.

Sanskritçe’de "ay aracı" anlamına gelen Chandrayaan’ın Andhra Pradesh eyaletinin güneyindeki Shirarikota’da bulunan Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden bugün fırlatılması bekleniyor.


Bu görev, Hindistan’ın 2019’da Chandrayaan-2 ile yaptığı bir önceki denemenin başarısız olmasının ardından ikinci yumuşak iniş denemesi olacak. İlk uydu aracı Chandrayaan-1 Ay’ın yörüngesinde dolandıktan sonra 2008 yılında Ay yüzeyine bilinçli olarak çakılmıştı.

Hindistan Uzay Araştırma Kurumu (ISRO) tarafından geliştirilen Chandrayaan-3 bir iniş aracı, güç modülü ve keşif aracından oluşuyor. Chandrayaan-3’ün amacı Ay’ın yüzeyine güvenli bir şekilde iniş yapmak, veri toplamak ve Ay’ın yapısı hakkında daha fazla bilgi edinmek için bir takım bilimsel deneyler gerçekleştirmek.

Ay’ın yüzeyine bir uzay aracını yumuşak iniş yaptırarak bu zorlu görevi başarabilen sadece üç ülke var: Amerika, Rusya ve Çin.

Hintli mühendisler fırlatma üzerinde yıllardır çalışıyor. Chandrayaan-3’ü Ay’ın keşfedilmemiş Güney Kutbu’nun çetin arazisine yakın bir yere indirmeyi hedefliyorlar.

Hindistan, Chandrayaan-3 görevi için yaklaşık 75 milyon dolar harcadı.

Uzay Roket Hindistan Chandrayaan-3