Hindistan'da Tarih Kitaplarından Babür İmparatorluğu Dönemi Çıkartıldı

TAKİP ET

Hindistan'da Ulusal Eğitim Araştırma ve Öğretim Konseyi (NCERT), 12. sınıf tarih kitabı dahil olmak üzere ders kitaplarından; Türk Babür imparatorluğu ile ilgili bölümleri kaldırdı.

Hindistan'da Ulusal Eğitim Araştırma ve Öğretim Konseyi, tarih kitaplarından Türk Babür İmparatorluğu dönemini kaldırma kararı aldı. 

12. sınıf kitaplarında yer alan "Hint Tarihinin Temaları-2. Bölüm" kısmında yer alan Babür İmparatorluğu bölümü kitaptan çıkartıldı.

Ayrıca, Hintçe ders kitaplarından da Babür İmparatorluğu dönemüne ait bazı şiirler ve paragraflar kaldırılacak. NCERT, kararın 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde uygulanacağını bildirdi.

NCERT kararlarına göre 12. sınıf Yurttaşlık Bilgisi kitabından da "Dünya Politikasında Amerikan Hegemonyası" ve "Soğuk Savaş Dönemi" kısımları çıkartıldı.

Ayrıca 12. sınıflara okutulan "Bağımsızlıktan Sonra Hint Siyaseti" ders kitabından "Halk Hareketlerinin Yükselişi" ve "Tek Parti Hakimiyeti Dönemi" adlı iki bölüm de kaldırıldı.

NCERT, değişikliklere gerekçe olarak, "Ders kitaplarının içeriği, aynı sınıftaki diğer konu alanlarındaki benzer içeriklerle örtüşmesi, benzer içeriğin alt veya üst sınıflarda yer alması da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle rasyonalize edilmiştir" ifadelerini kullandı.

Hindistan'daki Narenda Modi iktidarı Hint milliyetçisi bir politika güdüyor.  

hindistan babür imparatorluğu ders kitapları babürlüler