Hindistan'da Yüksek Mahkeme, Keşmir Bölgesinin Özel Statüsünü İptal Etti

TAKİP ET

Hindistan Yüksek Mahkemesi: "Jammu ve Keşmir eyaletinin diğer eyaletlerden farklı bir iç egemenliği yoktur."

Hindistan Yüksek Mahkemesi Jammu ve Keşmir bölgesinin özel statüsünü iptal etti. 

2019 yılında iki bölgeye güçlü bir otonomi tanıyan 370 sayılı madde 2019 yılında kabul edilmişti. Bölgeyi iki federal yönetime ayıran maddenin anayasaya aykırığıyla ilgili 20'ye yakın dilekçe Eylül ayında mahkemeye sunuldu. 

Başyargıç Dhananjaya Yeshwant Chandrachud  önderliğindeki Yüksek Mahkeme anayasa heyeti,"Anayasanın 370. Maddesini yürürlükten kaldıran anayasal düzenleme çıkarma konusunda başkanlık yetkisinin kullanılmasını geçerli sayıyoruz" dedi.

Hindistan anayasasının tüm hükümlerinin Keşmir ve Jammu bölgelerine de uygulanabileceğini ifade eden yüksek mahkeme, hükümetten 2024 Eylül ayına kadar seçim yapılmasını talep etti. 

Başyargıç Chandrachud, "5 Ağustos 2019'da yürürlükten kaldırılan 370. Madde, eski eyaletteki savaş koşulları nedeniyle geçici bir düzenlemeydi." dedi. Chandrachud, "Jammu ve Keşmir eyaletinin diğer eyaletlerden farklı bir iç egemenliği yoktur." diyerek kararı duyurdu. 

Yüksek mahkeme aynı zamanda hükümetin Ladakh Bölgesi'ni Jammu ve Keşmir'den bölme ve ayırma kararını da destekledi. 

Hükümetten Keşmir ve Jammu bölgelerinin devlet statüsünü en kısa sürede yeniden tesis etmesini isteyen mahkeme, insan hakları ihlallerini araştırmak üzere Hakikat ve Uzlaşma Komitesi" kurulmasını istedi. 

Başbakan Modi bu kararı memnuniyetle karşılayarak şunları söyledi:

"Jammu, Keşmir ve Ladakh'ın dirençli halkına, hayallerinizi gerçekleştirme konusundaki kararlılığımızın sarsılmaz olduğu konusunda güvence vermek istiyorum. İlerlemenin meyvelerinin yalnızca size ulaşmasını sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda faydalarını en savunmasız ve dışlanmış kesimlere de yaymasını sağlamaya kararlıyız. 370. maddeden dolayı mağdur olan toplumumuzun" 

Yüksek mahkeme Jammu ve Keşmir bölgelerinin özerk statülerini kaldırmadan önce Jammu ve Keşmir'in eski başbakanları Omar Abdullah ve Mehbooba Mufti'nin polis tarafından ev hapsine alındığı iddiaları gündem oldu. 

Vali yardımcısı ise iddiaların asılsız olduğunu söyledi. 

Omar Abdullah X'te yaptığı paylaşımda ev hapsine alındığını şu şekilde açıkladı: 

"Kapıma takılan zincirler benim tarafımdan takılmadı, polis güçlerinizin yaptığını neden inkar ediyorsunuz?"

hindistan pakistan kashmir kaşmir jammu ulusal-bölgesel özerklik 370.madde