Hindistan ve Pakistan Keşmir'de Ateşkes İlan Etti

TAKİP ET

Nükleer silahlı komşular, 2003 yılında Denetim Hattı boyunca bir ateşkes anlaşması imzalamıştı ancak iki taraf da bu ateşkesi son aylarda yüzlerce kez bozdu.

Hindistan ve Pakistan orduları, Keşmir'deki tartışmalı fiilî sınır boyunca ateşkesi kabul etti. Son aylarda Keşmir'de meydana gelen çatışmalarda birçok insan öldü ya da sakat kaldı.

Ateşkes Perşembe günü, iki ülkenin askeri harekat başkanlarına atıfta bulunulan ve meselenin muhtevası bakımından türüne ender rastlanan bir ortak bildiride yer aldı:

"İki ülkenin askerî harekat başkanları, sınırlar boyunca karşılıklı olarak yararlı ve sürdürülebilir barışa ulaşmak adına, birbirlerinin barışı bozma ve şiddete yol açma eğilimi olan temel meselelerini ve endişelerini ele almayı kabul etti."

Nükleer silahlı komşular, Keşmir bölgesindeki fiilî sınır olan Denetim Hattı boyunca geçerli olması öngörülen bir ateşkes anlaşmasını 2003'te imzalamıştı. Ancak bu ateşkes son yıllarda mütemadiyen bozuluyor.

Bu girişim eğer uygulanırsa, Hindistan ve Pakistan arasında bölünmüş ve her ikisinin de bütününde hak iddia ettiği, son derece askerileştirilmiş bu Himalaya bölgesindeki gerilimleri yatıştırmada önemli bir adım olacaktır. Böylece nükleer silahlı iki rakip arasında daha geniş çaplı bir yumuşamaya da önayak olabilir.

Her iki taraf da kendi sınırlarından topçu, roket ve hafif silah ateşini sürdürdüğü için 2003'teki asıl ateşkesten bu yana yüzlerce kişi öldü. Çatışmalar çıktığında bölgedeki siviller çapraz ateşe yakalanıyor ve her yıl bunların birçoğu hayatını kaybediyor.

ABD, ATEŞKES KARARINDAN MEMNUN

Amerika Birleşik Devletleri, ateşkes kararını memnuniyetle karşıladı ve her iki tarafı da bu süreci ilerletmeye çağırdı. Beyaz Saray'ın basın sözcüsü Jen Psaki, aryıca şu sözleri kaydetti:

"Bu, Güney Asya'da daha fazla barış ve istikrara yönelik olumlu bir adımdır ve ortak çıkarlarımıza uygundur."

İHTİYATLI BİR İYİMSERLİK

Yeni Delhi'deki bir yetkili, sınırda yaşayan ve düzenli olarak çapraz ateşe yakalanan sivillerin sıkıntılı durumunu, ateşkes ile kısmen hafifletmeyi amaçladıklarını söyledi.

Başka bir yetkili ise "Denetim Hattı boyunca şiddet seviyelerinin ve gerilimlerin düşeceği konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içindeyiz" dedi.

 

Keşmir Keşmir Sorunu Pakistan Hindistan Ateşkes ABD