Hindistan'da Buzul Felaketi Yaşandı: 150 Kişi Hayatını Kaybetmiş Olabilir

TAKİP ET

Himalayalar'dan bir buzulun kopması sonucu Hindistan'ın kuzey eyaletlerinde teyakkuza geçildi.

Nehirlerde su seviyesinin aşırı yükselmesi sebebiyle Uttarakhand eyaletinin Chamoli bölgesinde sel yaşandı. Binlerce kişi tahliye edilirken, 100-150 kişinin hayatını kaybetmiş olmasından korkulduğu belirtildi.

Hindistan'ın Uttarakhand eyaletinin Chamoli bölgesinde buzul kopması sonucu meydana gelen heyelan ve Alaknanda ile Dhauliganga nehirlerindeki taşma, çok sayıda evin sürüklenmesine, stratejik köprülerin yıkılmasına ve binlerce kişinin tahliyesine yol açtı. Köylüler, selin karşısına çıkan her şeyi önüne kattığını ve sürükleyip götürdüğünü anlattı.

Uttarakhand eyalet yönetimi, çok şiddetle aşağı inen kaya ve sulardan oluşan heyelanla gelen ani sellerde yaklaşık 100-150 kişinin ölmüş olabileceğini duyurdu. Sel sebebiyle afet bölgesindeki bir hidroelektrik santralinin baraj inşaatında çalışan yaklaşık 160 işçinin kayıp olduğu belirtildi.

Yetkililer, bölgede yüzlerce kişinin mahsur kalmış ve hayatlarının tehlikede olabileceğine dair korkularını ifade etti. Eyalet yönetimi, ilk etapta cansız bedenine ulaşılan kişilerin sayısının 2'den 10'a çıktığını, 157 kişinin kayıp olduğunu  söyledi.

Enerji Bakanlığı, ilkin baraj inşaatındaki bir tünelde 61 kişinin enkaz altında mahsur kaldığını, ardından buradan 16 kişinin kurtarıldığını duyurdu. Eriyen buzulun aktığı Alaknanda ile Dhauliganga nehirlerinin civarındaki halk tahliye edilirken, önlem olarak Bhagirathi nehrinin akışı durduruldu. Alaknanda, Srinagar, Rishikesh barajları boşaltıldı.

hindistan hindistan buzul buzul buzul koptu hindistan kayıp hindistan buzul ölü hindistan buzul kayıp hindistan felaket hindistan sel hindistan afet hindistan doğal afet